Hoppa till sidans innehåll

Nationellt Idrottsgymnasium (NIU)


NIU

Drömmer du om att utvecklas till nationell- eller internationell elitkonståkare, då kan NIU (Nationell Godkänd Idrottsutbildning) vara en väg för att förstärka din elitsatsning. Svenska Konståkningsförbundet certifierar gymnasieskolor som bedriver elitinriktad konståkning inom ramen för GY11, Nationell Godkänd Idrottsutbildning.

Det finns många gymnasieskolor idag som erbjuder olika idrotter på schemat. För att få kalla utbildningen NIU krävs en tillstyrkan av respektive specialidrottsförbund samt ett godkännande av skolverket.

Svenska Konståkningsförbundets har som målsättning att utveckla goda utvecklingsmiljöer där konståkning på nationell elitnivå integreras i skolan. På de gymnasieskolor som är certifierade och godkända, kan du alltså välja konståkning som ämne, få träning och utbildning och därmed få betyg i specialidrott/konståkning.

Certifierade NIU gymnasier med inriktning Konståkning:

Möjligheten att kombinera sitt idrottande med satsningen på skolan är en framgångsfaktor som Svenska Konståkningsförbundet ser det. Att kunna vara i en inspirerande studie- och elitidrottsmiljö med likasinnade klasskamrater kan vara ytterligare en fördel.

 

Vem ansvarar för NIU?

Nationellt Godkända Idrottsutbildningar bedrivs genom fyra samverkande parter:

  • Skolverket har övergripande ansvar för all gymnasieutbildning, vilket inkluderar ämnet specialidrott. De godkänner också vilka kommuner/enskilda huvudmän och idrotter som bli anordnare av NIU.
  • Kommunen eller enskild huvudman är anordnare av NIU.
  • Specialidrottsförbunden (SF; i detta fallet Svenska Konståkningsförbundet) organiserar, i samverkan med den berörda skolan, den idrottsliga delen av NIU. I samverkan med huvudman arbetar SF men att utveckla och följa upp NIU verksamheten.
  • Riksidrottsförbundets (RF) roll är att vara stöd åt specialidrottsförbunden (SF), men har inget formellt uppdrag.

Foto: Emma Grann, Studio Emma Svensson

 

Uppdaterad: 13 SEP 2021 12:27
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link