Hoppa till sidans innehåll

Så börjar du med konståkning/synkroDe första stapplande stegen i en konståkares karriär börjar oftast i en skridskoskola . Man kan börja i vilken ålder som helst, men rekommendationen är att inte börja innan 3 års ålder. Det är aldrig för sent att börja med konståkning, många föreningar erbjuder även vuxna att börja i skridskoskola. 

Oftast åker man 1 timme per vecka och lär sig åka skridskor främst genom lekar och lekfulla teknikövningar.

Nästa steg är att börja ta skridskoskolemärken - pins i form av ett lejon som heter Leo - som finns för åtta (8) olika nivåer. Vanligtvis tar det 2-3 säsonger att klara alla märken, självklart beroende på ålder, kunnande, ambition och antal träningstimmar. 

När alla åtta märken är avklarade går många över till en konståkningsgrupp där åkaren börjar träna på svårare moment som hopp och piruetter och den aktive kommer nu få möjlighet att testa sig enligt ett väl genomtänkt testsystem. Den första testen är en sk tävlingstest. En godkänd tävlingstest innebär att åkaren får börja tävla med ett eget tävlingsprogram. Programmet åks till musik och läggs upp efter relativt givna mallar. Yngsta tävlingskategorin heter Miniorer. Därefter blir åkaren Ungdom, Junior och sedan Senior. Beroende på testnivå så delas ålderskategorierna upp i A, B och C.

 

Uppdaterad: 07 FEB 2017 11:38

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link