Hoppa till sidans innehåll

Börja smått och väx!


Konståkningstävlingar finns för aktiva på alla nivåer från nybörjare till elit. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns under respektive disciplins regler. Tävlingar bedöms antingen med enklare tekniska hjälpmedel som kräver sluten bedömning (används vid sk. Stjärntävling) eller med mer omfattande teknisk utrustning med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning (används vid Klubb-, A- och Elitserie-tävlingar, kvaltävlingar i synkro samt mästerskap).

Tävlingar arrangeras av förbundet, sk förbundstävlingar, distrikten samt av föreningarna. Nedan har vi samlat kort information om våra olika tävlingssteg.

Förbundstävling arrangeras för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM/RM, SKF-trofén, Elit-/morgondagarseriens deltävlingar och final samt Kvaltävlingar i Synkro.

SM-veckan i konståkningen äger vanligen rum i december. Under SM-veckan avgörs SM, JSM, USM och Riksmäterskap för singel och par. Ca 90-100 åkare deltar i SM-veckan årligen.

Elitserien består av 10 deltävlingar som avgörs fördelade på olika orter under en säsong och mynnar ut i en åtråvärd final för ca 50-talet åkare fördelade på seniorer och juniorer herrar och damer och ungdomsklasser pojkar och flickor. På deltävlingarna samlar deltagarna poäng baserat på placeringar och rangordnas i elitserietabellen. Elitserietabellen fungerar som kvalverktyg till såväl SM som till Elitseriefinalen. För SM räknas de två bästa resultaten av de tre första tävlingarna. Till elitseriefinalen, som avslutar tävlingssäsongen, ligger de tre bästa resulteten på hösten och de två bästa på våren i potten. Mer om elitserien finns att läsa här.

A-tävling sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, och fungerar som ett kvalverktyg till Elitserien. Alla DM genomförs som A-tävling.

Klubbtävling är avsedd för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video.

Stjärntävling finns för åkare i början av sin tävlingskarriär. Här är kraven på tekniskt innehåll låga, och här används också ett enklare bedömningssystem än i tävlingarna på de högre nivåerna. Den tävlande får ett Stjärnprotokoll där olika bedömningspunkter belönas med stjärnor samt utvecklande kommentarer. Stjärntävlingar finns liksom klubbtävlingar för alla discipliner, alltså synkro, singel, par, och isdans.

Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av av lekmän under ledning av en huvudbedömaren.

På dessa sidor har vi samlat all information kring konståkningens tävlingsverksamhet. Här hittar du tävlingsregler, tävlingskalender, resultat, ranking och mycket mer.

Manualer till IndTA2.0 hittar du här.

 

Uppdaterad: 27 FEB 2020 14:05

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link