Hoppa till sidans innehåll

Historik


Svenska Konståkningsförbundet är ett av Sveriges äldsta specialförbund. Hastighetsåkning och konståkning utgjorde från början ett förbund och bildades 1904. År 1945 delades de båda grenarna upp i var sitt specialförbund. Konståkning har funnits i vårt land i organiserad form i och med bildandet av Stockholms Allmänna Skridskoklubb (SASK) sedan 1883.

På naturisens tid var Sverige en ledande nation i konståkningsvärlden. Namn som Gillis Grafström, Ulrich Salchow och Magda Julin återfanns ständigt i resultatlistorna vid seklets första decennier. Salchow fick t o m ett hopp uppkallat efter sig.

Vid olympiska spelen i London 1908 vann Sverige guldmedalj genom Ulrich Salchow. Vid olympiska spelen 1920 i Antwerpen ordnades konståkningstävlingarna i ispalatset där. Gillis Grafström tog guldmedaljen i herrarnas åkning och Magda Julin tog guld i damernas åkning. Gillis Grafström tog guld vid ytterligare två OS dels 1924 dels 1928. År 1932 belade han andra platsen och fick således en silvermedalj. Vivi-Anne Hultén tog en bronsmedalj 1936. Efter dessa fina placeringar har Sverige under ett antal år placerat sig mer blygsamt i resultatlistorna internationellt sett. Dock kan konstateras att konståkning är en sport på väg uppåt igen och förväntningarna inför framtiden är stora.  Alexander Majorovs bronsmedalj på JVM 2011, Viktoria Helgessons bronsmedalj i Grand Prix-tävlingen Skate America 2011, Alexander Majorovs 14:e plats på OS i Sotji 2014 samt Joshi och Viktoria Helgessons 4:e resp. 5:e plats på EM i Stockholm 2015 är några av de främsta framgångarna inom konståkningens individuella discipliner på senare år. I synkroniserad konståkning, konståkningens lagsport och vår nyaste disciplin, har Sverige och Team Surprise varit världsledande sedan starten av VM i synkroniserad konståkning och under hela 2000-talet med bland annat sex VM-guld, fyra VM-silver och ett VM-brons. VM i synkroniserad konståkning går i Stockholm i april 2018.

Svenska Konståkningsförbundet har idag knappt 20 000 medlemmar varav ungefär 15 000 är aktiva utövare av sporten. Verksamheten omfattar alla åldrar från barn i fyraårsåldern till vitala pensionärer. De flesta aktiva utövarna av idrotten träffar man på i åldern 7-30 år.

Svenska Konståkningsförbundet har idag runt 140 föreningar som är organiserade i 11 distrikt och totalt 27 000 medlemmar varav 22 000 medlemmar är 25 år eller yngre. Verksamheten omfattar dock alla åldrar från barn i fyraårsåldern till vitala pensionärer. De flesta aktiva utövarna av idrotten träffar man på i åldern 7-25 år, men andelen vuxna som börjar träna konståkning ökar stadigt och idag erbjuds även tävlingsformer för vuxna nybörjare.

Efter avslutat tävlande utbildas många åkare till domare, tränare eller funktionärer. På detta sätt har de möjlighet att vara aktiva inom sporten ända upp i pensionsåldern.

Ungefär 80% av alla utövare är kvinnor, men målsättningen är att engagera allt fler pojkar inom sporten.

 

Om konståkning

Om man går längre tillbaka i konståkningens historia har skridskon använts sedan urminnes tider som ett bekvämt fortskaffningsmedel vid färder över jämna blanka isar.

Våra förfäder förstod att tillverka ett slags skridsko av skenben från hästar, kor eller får. Benets slätaste yta jämnades och kantslipades. Som fäste användes remmar instuckna i hål, som var borrade genom skenbenens bägge ändar. De äldsta svenska benskenorna har man funnit på Birka i Mälaren. Även i isländska sagor kan man läsa om skridskoåkning.

Först med järnets tillkomst på 1830-talet tillverkades skridskor, på vilka man kunde glida fram med riktiga skär och skridskoåkningen fick en praktisk betydelse i samfärdselns tjänst - skridskon blev för skärgårdsbon och vinterfiskaren var skidan var för skogsmannen och jägaren.

På 1600- och 1700-talen var skridskoåkning mycket på modet i Holland och England. Trots att nordborna var överdängare i att rita "krumelurer" på isen, ser det dock ut som om konståkningens vagga har stått i Storbrittanien. Redan på 1700-talet började en engelsk artellerilöjtnant att sätta åkningen i system. Omkring år 1742 bildades den äldsta kända skridskoklubben. Det var Edingburgh Skating Club. Vid denna tidpunkt idkades skridskoåkning även flitigt i Holland, Tyskland och Frankrike. De skandinaviska länderna och Österrike tog upp skridskoåkningen som idrott långt senare. Man tror att den första skridskoklubben i Sverige bildades omkring år 1850.

År 1892 bildades Internationella Skridskoförbundet (ISU). Det var endast män som ägnade sig åt konståkning i början. Först på 1890-talet visade sig de första kvinnorna på isen.

Uppdaterad: 04 FEB 2017 17:10

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link