Hoppa till sidans innehåll

Nationella Idrottsgymnasium (NIU)


Drömmer du om att utvecklas till nationell- eller internationell elitkonståkare, då kan NIU (nationell godkänd idrottsutbildning) vara en väg för att förstärka din elitsatsning. Svenska Konståkningsförbundet certifierar gymnasieskolor som bedriver elitinriktad konståkning inom ramen för GY11, Nationell Idrottsutbildning (NIU).

Det finns många gymnasieskolor idag som erbjuder olika idrotter på schemat. För att få kalla utbildningen Nationell Idrottsutbildning krävs en tillstyrkan av respektive specialidrottsförbund och ett godkännande av Skolverket.

Svenska Konståkningsförbundet har som målsätttning att utveckla goda utvecklingsmiljöer där konståkning på nationell elitnivå integreras i skolan. På de gymnasieskolor som är certiferierade och godkända, kan du alltså välja konståkning som ett ämne, få träning på skoltid och därmed få betyg i specialidrott/konståkning.

Följande gymnasieskolor är certifierande;

 • Voxnadalens Gymnasium, Bollnäs
 • Katrinelundsgymnasiet, Göteborg
 • Filbornaskolan, Helsingborg
 • Sandagymnasiet, Jönköping
 • Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping
 • Luleå Gumnasieskola, Luleå
 • Malmö Idrottsgymnasium, Malmö
 • Celsiusskolan, Uppsala
 • Fredrika Bremergymnasiet, Haninge/Stockholm
 • Tumba Gymnasium, Tumba/Stockholm
 • Virginska skolan/Tullängsskolan/Rudbecksskolan, Örebro

En framgångsfaktor som Svenska Konståkningsförbundet ser det, är att kunna kombinera satsningen på konståkning med sin satsning på skolan. Att kunna vara i en inspirerande studie- och elitidrottsmiljö med likasinnade klasskamrater kan vara ytterligare en fördel.

Ansökan för elev som vill gå NIU - Konståkning
Du som elev söker direkt till den skolan som har en godkänd Nationell Idrottsutbildning. Tillsammans med Riksidrottsförbundet har samtliga idrottsförbund enats om ett gemensamt ansökningsdatum för NIU som är 1 december inför ansökan till kommande läsår. Varje kommun beslutar sedan om sina ansökningstider när det gäller ansökan till det nationella programmet varför vi hänvisar till respektive skola.

Ansökan för skolor som vill anordna NIU

Inför 2017 kan fler gymnasieskolor ansöka om certifiering för Nationell Idrottsutbildning. Ansökan för tillstyrkan från Svenska Konståkningförbundet skickas senast 1 november 2015 till: (Märk kuvertet med NIU Ansökan). 

Linda Angelsiöö

Svenska Konståkningsförbundet

Idrottens Hus

114 73 Stockholm

Tillstyrkan skickas sedan som bilaga med skolans ansökan till Skolverket som har följande ansökningstider: 31 januari 2016 - Enskilda huvudmän (friskola) och offentliga huvudmän (kommunal skola, landsting).

Mer information om hur ansökningsprocessen går till kommer inom kort att ligga uppe här. 

Uppdaterad: 08 OKT 2015 15:09 Skribent: Anna Sundkvist

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link