Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Svenska Konståkningsförbundet ansöker om VM 2028 i Malmö

Placeholder

Svenska Konståkningsförbundet har lämnat in en ansökan till ISU (International Skating Union) om att få arrangera VM i konståkning 2028 i Malmö.

-2021 arrangerade vi ett mycket lyckat VM trots att vi befanns oss i en pandemi. Det blev ett annorlunda mästerskap, med många restriktioner och utan publik. Vi har därför haft en dialog med ISU om möjligheterna att återigen få arrangera ett VM, denna gång utan restriktioner. Därför sökte vi därför VM i Konståkning 2025 med Malmö som värdstad. Tyvärr lämnade den stora konståkningsnationen USA också in en ansökan och tilldelades evenemanget. Nu siktar vi framåt mot VM 2028 och hoppas på att få välkomna världens bästa åkare till Sverige igen, säger Peter Levin, vice ordförande i förbundsstyrelsen. 

Förbundet ansöker om att arrangera VM 2028 tillsammans med Malmö stad och Malmö Arena.

- VM i Konståkning är ett fantastiskt arrangemang som vi skulle vara stolta över att få till vår stad. Det ligger i linje med Malmös ambition att vara en evenemangsstad i världsklass och är en chans att visa upp vår fina stad för alla konståkningsintresserade, säger Janne Grönholm (MP), kommunalråd i Malmö. 

Helena Rosén Andersson, förbundsordförande i Konståkningsförbundet understryker hur viktigt det är att Sverige får arrangera de stora mästerskapen.

- Att arrangera stora mästerskap på hemmaplan sätter svensk konståkning både på den nationella och internationella kartan. Det ökar intresset och synligheten för vår fantastiska idrott. Ett mästerskap på hemmaplan som ger möjligheten att få se världens bästa åkare live kan för många unga väcka drömmen om att en gång själva få stå på mästerskapsisen. Det inspirerar och skapar en drivkraft. Ett mästerskap kan dessutom bidra till ökade intäkter för svensk konståkning som kan stödja verksamheten i föreningarna, säger Helena Rosén Andersson. 

VM i Konståkning är ett världens största vintersportarrangemang med över 300 miljoner TV-tittare som följer åkarnas kamp om medaljerna på isen. ISU ska fatta beslut i juni om vem som får arrangera VM 2028.Publicerad: 2023-04-25

Senast uppdaterad: 2023-04-25

Samarbetspartners