Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Så följer du VM 2023

Placeholder

En av årets största höjdpunkter är här! I Saitama, Japan avgörs VM i konståkning och det kommer bli oerhört spännande medaljuppgörelser i samtliga discipliner. Tävlingarna inleds natten till onsdag svensk tid (22 mars) och sänds i Sverige via TV 10, VSV och Viaplay. Här är alla sändningstider. Vi tar också en titt på åkarna det är värt att hålla extra utkik efter förutom vår svenska åkare, Andreas Nordebäck

I Skandinavien äger ViaplayGroup (Nent Group) sändningsrättigheterna för Internationella Skridskounionens (ISU) Grand Prix-tävlingar och internationella mästerskap till och med säsongen 2022/2023. Kommentatorer är Katarina Hultling och Angelica Olsson. Vissa av sändningarna är med engelsk kommentering.

Här är alla sändningstider

OBS! Tiderna är preliminära och kan ändras.


Onsdag 22 mars
02.55-04.15 (engelsk kommentering)

Paråkning - kortprogram

Viaplay

04:15-06:50

Paråkning - kortprogram

V sport vinter & Viaplay

07.45-09.30 (engelsk kommentering)

Damer - kortprogram

Viaplay

09.30-12.55

Damer - kortprogram

V sport vinter & Viaplay

Torsdag 23 mars
02.55-06.55

Paråkning - friåkning(Final)

Viaplay, TV 10

07.45-09.30 (engelsk kommentering)

Herrar - kortprogram

Viaplay

09.30-12.55

Herrar - kortprogram

V sport vinter & Viaplay


Fredag 24 mars
02.55-05.15 (engelsk kommentering)

Isdans - rytmisk dans

Viaplay

05.15-08.20

Isdans - rytmisk dans

V sport vinter & Viaplay

09.15-13.30

Damer - friåkning (Final)

Viaplay, TV 10


Lördag 25 mars
04.25-08.00

Isdans- fridans (Final)

Viaplay, TV 10

09.15-13.30

Herrar - friåkning (Final)

Viaplay, TV 10


Söndag 26 mars
08:00-11:00

Uppvisning

V sport 1 & Viaplay


Uppdaterat 21 mars


Så följer du VM 2023

Läs mer om de svenska åkarna i VM-truppen


VM 2023

Höjdpunkten för konståkningsåret är här i form av VM i japanska Saitama. Och det kommer bli oerhört spännande medaljuppgörelser i samtliga discipliner. Vi tar en titt på åkarna det är värt att hålla extra utkik efter förutom vår svenska åkare, Andreas Nordebäck.

Herrar
Herrklassen har den största guldfavoriten i form av hemmahoppet Shoma Uno. Den regerande världsmästaren är obesegrad på över ett år och har både stabiliserat sin teknik, och tagit konstnärliga steg framåt med sina program. Den unge amerikanen Ilia Malinin får ses som det enda eventuella guldhotet. I höstas landade han det många trodde var omöjligt, en kvadruppel axel. Även om Malinin inte är på Unos nivå i uttrycksfullhet och skridskoteknik, kan hans förmåga att med enkelhet rada upp svåra kvadruppelhopp ta honom till toppen. Samtidigt kan publikfavoriten Jason Brown, också han från USA, knipa sin första VM-medalj. Men här är det tvärtom förmågan att tolka musiken och koreografin som står i centrum. Europas hopp får ställas till fransmannen Adam Siao Him Fa som övertygande vann EM, medan Japans Sota Yamamoto kan vara tävlingens underdog.

Andreas Nordebäck är Sveriges enda deltagare vid årets VM. Nordebäck som debuterar i VM-sammanhang har haft en imponerande säsong med medaljer i Challenger-serien och en nionde plats i EM-debuten tidigare i år. Med två felfria åk är en plats topp-20 inom räckhåll.

Damer
På damsidan kan vi förvänta oss en öppen och jämn tävling. Den regerande världsmästarinnan Kaori Sakamoto kan mycket väl frälsa hemmapubliken med ett nytt guld, men hon har haft en och annan plump i protokollet under säsongen. Landsmaninnan Mai Mihara vann Grand Prix-finalen i höstas, missar sällan, och kommer säkerligen ge Sakamoto en hård match. Belgiskan Loena Hendrickx var besviken med sitt EM-silver i januari och kommer här vara ute efter revansch. Sätter hon sina hopp har hon med sina utmärkta program definitivt chansen att utmana om guld.

Fjolårets juniorvärldsmästarinna, den unga graciösa amerikanskan Isabeau Levito, är alla gånger ett stort medaljhot att se upp med, även om hon inte har samma fart under skridskorna som konkurrenterna ovan.

Isdans
Två isdanspar får ses som favoriter om guldet. Å ena sidan amerikanerna Madison Chock och Evan Bates, nykorade fyra-kontinentsmästare och VM-bronsmedaljörer från i fjol som alltid levererar högklassiga, innovativa program. Å andra sidan det mycket underhållande paret Piper Gilles/Paul Poirier från Kanada. VM-femmorna från förra året vann Grand Prix-finalen i december, men fick avstå alla tävlingar därefter på grund av en blindtarmsoperation hon tvingades göra. Italienarna Charlene Guignard och Marco Fabbri känns som starka kandidater att ta bronset, med sin rutin och klassiskt skolade isdans. Men Kanadas Laurence Fournier-Beaudry och danskfödde Nikolaj Sörensen gjorde ett kanonresultat när de tog silver i fyra-kontinentsmästerskapet och skulle kunna slå till med en skräll även här.

Paråkning
I paråkningen kan vi vänta oss en ny tät match mellan två kraftfulla och starka par, Riku Miura/Ryuichi Kihara från Japan och amerikanerna Alexa Knierim/Brandon Frasier. De sistnämnda vann VM i fjol, medan japanerna tog hem Grand Prix-finalen med liten marginal före årsskiftet. Frågan är om fördelen av hemmaplan kan avgöra den här gången? Bronset ser ut att bli en uppgörelse mellan europamästarna från Italien, Sara Conti/Niccolo Macii, och två nordamerikanska par som tog silver och brons på fyra kontinentsmästerskapet, Emily Chan/Akira Howe (USA) och Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps (Canada).


Publicerad: 2023-03-21

Senast uppdaterad: 2023-03-27

Samarbetspartners