Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Stockholm 2021 - ett annorlunda VM

I mars är det dags för VM i konståkning i Ericsson Globe i Stockholm. Just nu arbetar VM-organisationen i Sverige intensivt tillsammans med ISU för att genomföra ett storslaget mästerskap på ett annorlunda sätt.

VM i Stockholm kommer att bli en extra spännande kamp eftersom åkarna på grund av pandemin inte har tävlat mot varandra på hela säsongen. Det blir en fantastisk möjlighet att se världens bästa åkare som satsar mot OS 2022.

- Vi jobbar med att utveckla ett så kallat bubbel-koncept för att genomföra VM så smittsäkert som möjligt. Det är väldigt roligt att jobba med VM även om det blir på ett annat sätt än vi hade tänkt oss. Det är både utmanande och spännande att för första gången genomföra ett VM på detta annorlunda sätt. Vi är väldigt taggade och stolta att vi trots pandemin kan erbjuda åkare och alla intresserade ett VM i världsklass, säger Peter Levin, tekniskt ansvarig för VM2021.

Mästerskap i en bubbla
Att genomföra tävlingen inom en så kallad bubbla är något som många idrotter jobbar med nu. Exakt vad det kommer att innebära för VM i konståkning i mars är inte beslutat. Men det kan exempelvis handla om att alla deltagare testas innan de kommer till Sverige samt även testas på plats. Väl på tävlingsarenan lämnar de inte sin egen bubbla, utan rör sig endast mellan hotellet och tävlingsarenan. Eftersom Ericsson Globe har hotell inom anläggningen underlättar det så att bubblan inte bryts.

- Vi jobbar just nu nära ISU med att ta fram tydliga riktlinjer. ISU har redan genomfört Grand Prix-tävlingar på detta sätt och det har varit framgångsrikt. Dessutom kommer de före VM att arrangera EM i Zagreb, så vi kommer att ha mycket kunskap från dessa tävlingar att ta med till VM.

Digitala lösningar
I nuläget räknar VM-organisationen inte med att kunna ha publik på plats. Men istället arbetar man med att erbjuda digitala lösningar som gör att konståkningsintresserade kan komma ännu närmare de stora stjärnorna.

-Vi försöker tänka nytt och tittar just nu på hur vi kan erbjuda en extra digital upplevelse. Vårt mål är att intresserade verkligen ska kunna uppleva tävlingen och konståkningen på ett annorlunda, men ändå väldigt och nära sätt.

*****

Fakta bubbelkoncept
Beteckningen bubbelkoncept är ett begrepp som börjat användas inom idrottsvärlden för att kunna arrangera så smittsäkra tävlingar som möjligt under pågående pandemi. Det innebär att själva tävlingen genomförs inom en bubbla. Idrottarna och deras team testas ofta flera gånger och rör sig sedan inom en egen bubbla under hela tävlingen. Genom att inte släppa in andra personer inom bubblan minskar risken för smittspridning.

Fakta VM 2021
VM arrangeras 24 – 28 mars 2021 i Globen. Det är ett av världens största vintersportsarrangemang och följs av ca 300 miljoner tv-tittare runt om i världen. I Sverige kommer vi att kunna se tävlingarna i Viasats kanaler, TV10 och Viaplay. Till VM kommer världens främsta stjärnor som exempelvis tvåfaldige olympiske mästaren Yuzuru Hanyu och regerande världsmästaren Nathan Chen, kvadruppeldrottningen Alexandra Trusova, regerande världsmästarna Wenjing Sui/Cong Han i paråkning och Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron i isdans. VM arrangeras av Svenska Konståkningsförbundet i samarbete med International Skating Union (ISU). Den svenska regeringen har beslutat att från och med den 20:e november får deltagare i internationella idrottsevenemang resa in i Sverige.

Publicerad: 2020-11-26

Senast uppdaterad: 2020-11-26

Samarbetspartners

Sponsorer