Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Förbundsutvecklingsplanen (F.U.P.) – svensk konståknings ”hur”

Strategi 2026 är svensk konståknings färdplan för att nå målen i våra pusselbitar. Men hur tar vi oss dit? På vilket sätt? Hur behöver svensk konståkning utvecklas? Det ska Förbundsutvecklingsplanen ge oss svar på.

Alla idrotter ska ta fram en förbundsutvecklingsplan som underlag för ”Samlat Elitstöd” till Sverige Olympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet. Det grundläggandet syftet är att skapa förutsättningar för att Sverige ska ta fler internationella medaljer. Svenska Konståkningsförbundet har valt att ta ett helhetsgrepp om verksamheten i Förbundsutvecklingsplanen som kretsar kring vår verksamhet, åkares och ledares hälsa, säkerhet och individuella vägar till utveckling för alla roller inom svensk konståkning. Ur en sund och bred verksamhet där alla individer får välja väg utifrån sin egen takt kommer förutsättningar för internationella medaljerna med tiden att växa fram.

Förbundsutvecklingsplanens åkarutvecklingsmodell (Athlete Development Model) ska vägleda oss från det att vi börjar med idrotten hela vägen till livslångt idrottande genom olika utvecklingsstadier. Varje utvecklingsnivå har egna riktlinjer och prioriteringar som hör ihop med förbundets idrottsstruktur. Utvecklingsmodellen är åkarcentrerad, tillåter alla att utvecklas i sin takt i en idrottsmiljö som är inkluderande och trygg.

- Varje åkare har sin egen resa och sin egen väg. För oss som förbund är det viktigt att föreningarna stöttar de resorna på individnivå, säger Scott Rachuk, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.


Arbetet med Förbundsutvecklingsplanen påbörjades i slutet av 2018 och är nu under slutförande. Under Förbundsdialogerna 8-17 juni presenterades en sammanfattning av Förbundsutvecklingsplanens centrala delar. En referensgrupp med cirka 35 personer har nu satts samman utifrån funktion/roll, ålder och geografisk spridning över landet. Referensgruppen ska fungera som en första instans med uppdrag att ge feedback på innehåll, visioner, eventuella otydligheter eller om det saknas viktiga områden. Reviderad Förbundsutvecklingsplan kommer presenteras och diskuteras på Förbundsforum 15 augusti.

Publicerad: 2020-07-02

Senast uppdaterad: 2020-07-02

Samarbetspartners

Sponsorer