Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Ny studie visar på vikten av insatser för mer fysisk aktivitet bland barn

Barn och unga sitter, halvligger eller står mer eller mindre stilla under större delen av sin vakna tid. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten där skolelever har burit aktivitetsmätare.

Folkhälsomyndigheten har tidigare rapporterat att barn och unga rör på sig för lite samt att allt fler upplever skolstress. Nu kommer också resultat baserade på objektivt uppmätt fysisk aktivitet, där barn och unga som är 11, 13 eller 15 år har burit aktivitetsmätare under en vecka. Resultaten bekräftar det som skoleleverna själva uppger i undersökningen Skolbarns hälsovanor, att graden av fysisk aktivitet är för låg för de flesta.

Enligt undersökningen har de som känner hög skolstress mer inaktiv tid totalt under veckan och under skoltid än de som känner mindre skolstress. Fysisk aktivitet på högre ansträngningsnivå och träning utanför skoltid är mer vanligt bland dem som skattar sin hälsa som god än bland dem som skattar sin hälsa som mindre god.

– Vi ser alltså en koppling mellan att röra på sig och att samtidigt uppge att man mår bra och inte känner sig stressad över skolarbetet. Just den här studien kan inte säga vad som är orsak och verkan bakom sambandet, men att fysisk aktivitet främjar en god hälsa både fysiskt och psykiskt är etablerad kunskap sedan tidigare, säger Marita Friberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer om studien här. Länk till annan webbplats.

Att fysisk aktivitet är viktigt för både psykisk och fysisk hälsa framhålls ofta, samtidigt råder det i Sverige brist på idrottsanläggningar. Antalet idrottsplatser har knappt ökat i Sverige på 30 år, samtidigt har befolkningen ökat med 1,4 miljoner. Ishallar är inget undantag. Av de kommuner som gjort en analys av tillgången till idrottsytor i kommunen har 44 % uppgivit att efterfrågan på ishall/isyta är större än tillgången. Anläggningsfrågan är därför en av Svenska Konståkningsförbundets mest prioriterade frågor.

Läs mer om hur hallbrist sätter stopp för idrotten här. Länk till annan webbplats.

Läs mer om vårt arbete för anläggningar här. Länk till annan webbplats.

Saknar din kommun tillräckliga idrottsanläggningar? Här Länk till annan webbplats. kan du skriva till din lokalpolitiker, via Riksidrottsförbundets kampanj Bygg för vår hälsa.

Publicerad: 2019-05-16

Senast uppdaterad: 2019-05-16

Samarbetspartners

Sponsorer