Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Sportgrupp Haninge

Haninge Konståkningsklubb har startat en särskild träningsgrupp för åkare som åkt länge, gillar att åka, men som inte längre vill tävla. I kampen om att behålla de aktiva inom vår sport har klubbens tränare, Martin Johansson, startat en Sportgrupp.

– Vi har redan en vuxengrupp, som är till för vuxna som vill lära sig åka skridskor. Men för dem som tävlat och vill fortsätta att åka blir det trist att vara i en grupp där hälften ska träna på att göra bubblor, säger han.

”Bubblor” är en klassisk nybörjarövning där åkaren gör runda mönster med spåren från skenorna på isen. I den grupp som tränar i Haninge är det i stället flera som tränar på dubbelhopp. Gruppen har funnits sedan september och ska träna med tränare två gånger i veckan. Förhoppningen är att åkare på olika nivåer och i olika åldrar ska ansluta.

– Än så länge är de flesta i åldern 16–18 år. Några åkte så sent som förra året, medan andra har haft uppehåll. Det är vanligt att åkarna börjar gymnasiet och inte kan tävla mer. Då är detta ett alternativ till att sluta helt.

Hur har responsen varit?
– Väldigt positiv. De tycker det är riktigt roligt. Helst ska de lära sig något, men framför allt är det till för att åkarna ska ha kul. Ingen ska tävla. Däremot skulle de kunna vara med på juluppvisningen, eller liknande. För mig är det ett bra sätt att hålla dem kvar i klubben och eventuellt för att rekrytera tränare till skridskoskolan.

Varifrån kom idén?
– Vi gjorde samma sak när jag var tränare i Köpenhamn. Där blev det en grupp på tolv åkare. Det bygger mycket på att det blir en grupp som trivs ihop, det ska vara socialt.

Hur länge kör ni?
– Jag har avsatt is för hela säsongen. Vill man vara med är det bara att höra av sig, säger Martin Johansson.

Fakta – Sportgruppen Haninge
– Till för åkare som slutat tävla men som vill fortsätta eller återuppta träningen
– Träningar med tränare tisdagar 18-18.50 och onsdagar 20-20.50
– 40 minuter av varje pass är grupplektion och resterande 10 minuter är individuell träning
– Terminsavgiften för 2018/2019 är 2300 kronor per termin

Har ni provat på något i er förening som ni vill dela med er? Hör av er på info@skatesweden.se

 

Foto: Anders Nathanson

Publicerad: 2018-11-28

Senast uppdaterad: 2018-11-28

Samarbetspartners

Sponsorer