Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt. Del 6. 1994: Skandalen kring Tonya Harding och Nancy Kerrigan

Vår artikelserie ”Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt” är skriven av konståkningsexperten Lennart Månsson och består av sju omvälvande händelser som påverkat konståkningens utveckling framåt i tiden. Idag kan du läsa del 6.

6.  1994:  Skandalen kring Tonya Harding och Nancy Kerrigan 

Ingen sport är fri från skandaler – inte heller konståkning.  Antalet startplatser ett land har i en gren baseras på föregående års resultat.  Det mesta ett land kan ha är tre startplatser i samma gren.  Inför OS 1994 i Lillehammer hade USA ”bara” två platser i damernas singelåkning, och det normala var att platserna fördelades baserat på resultatet i de amerikanska mästerskapen.  Det fanns två huvudkonkurrenter, Nancy Kerrigan, som tagit brons i OS 1992 och dessutom VM-silver 1992 och VM-brons 1991, och Tonya Harding, som tagit VM-silver 1991 och som var en av mycket få damer i världen kapabel att landa en trippel axel.  Främsta utmanare på hemmaplan i USA var det 13-åriga stjärnskottet Michelle Kwan, som med tiden skulle överglänsa både Kerrigan och Harding och bli en femfaldig världsmästarinna – men hon var ännu ung och ett oprövat kort.

 

Under en träning inför de amerikanska mästerskapen i början av januari 1994 tog sig en person som senare identifierades som en bekant till Hardings pojkvän in i arenan och klippte till Kerrigan över landningsbenets knä med en polisbatong.  Tilltaget var tänkt att försäkra Harding om en plats i OS, vilket förmodligen var ganska verkningslöst, eftersom USA:s båda platser sannolikt ändå skulle gå till Harding och Kerrigan, och i slutändan fick mycket riktigt båda åka till OS och tävla (trots att Kerrigan inte kunde delta i de amerikanska mästerskapen), med Michelle Kwan som reserv.  Det hela blåstes upp till en stor rättsprocess, som dock inte avgjordes förrän efter OS.  Det bevisades aldrig om Harding faktiskt känt till attentatet i förväg, men hon dömdes till samhällstjänst och fråntogs sina amerikanska mästerskapstitlar.

 

I damtävlingen i OS, som förmodligen var den allra mest bevakade mediahändelsen i Lillehammer, med svenskan Britta Lindgren som skiljedomare, vann Oksana Baiul från den nybildade staten Ukraina guldet före Nancy Kerrigan på silverplats och ett brons till Lu Chen, som tog Kinas första OS-medalj i konståkning.  Tonya Harding misslyckades och slutade åtta.

 

En märklig konsekvens av skandalen blev att konståkning ökade enormt i popularitet under de efterföljande åren.  I USA blev konståkning en vanlig programpunkt i TV-tablåerna, reklamintäkter och sponsorpengar sköt i höjden och klubbarna i USA fick mängder av nya medlemmar som ville börja träna konståkning.  Inget föder intresse lika bra som en skandal!

 

Imorgon är det dags för den sjunde och sista delen i serien Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt. 

Publicerad: 2017-12-30

Senast uppdaterad: 2017-12-30

Samarbetspartners

Sponsorer