Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt.  Del 2. 1961: En flygkrasch raderar ut ett helt landslag

Vår artikelserie ”Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt” är skriven av konståkningsexperten Lennart Månsson och består av sju omvälvande händelser som påverkat konståkningens utveckling framåt i tiden. Idag kan du läsa del två

Del 2. 1961: En flygkrasch raderar ut ett helt landslag

Inför VM 1961 i Prag kraschar en Boeing 707 från det belgiska flygbolaget Sabena på en åker under inflygning till flygplatsen Zaventem utanför Bryssel.  Samtliga 72 ombord på planet och en man på marken omkommer. På planet fanns hela det amerikanska landslaget (18 konståkare) tillsammans med sex tränare, tre domare, förbundsrepresentanter och ett antal familjemedlemmar.  I ett slag raderas hela toppskiktet i ett av världens stora konståkningsländer ut, tillsammans med flera av de mest meriterade tränarna.  VM 1961 ställs in av ISU, och Prag ges chansen att arrangera VM 1962 som ersättning.

 

Man skulle lätt kunna tro att det nästan vore omöjligt för ett land att återhämta sig idrottsligt från ett sådant bakslag, och kortsiktigt upphörde också de framgångar som på allvar hade inletts efter andra världskriget.  Men på längre sikt blev utfallet ett helt annat.  I USA samlades medel in till en minnesfond som skulle sponsra unga konståkare i deras karriär.  Fonden, som fortfarande existerar, har hjälpt flera konståkare, bl a Peggy Fleming och Scott Hamilton, till en karriär som till slut nått hela vägen fram till OS-guld.

 

Den andra åtgärden av betydelse var att man snabbt rekryterade ett antal duktiga tränare från Europa till USA, bl a Carlo Fassi och John Nicks.  Carlo Fassi tränade fram till sin död 1997 många framgångsrika amerikanska singelåkare som t ex Peggy Fleming, Dorothy Hamill, Scott Hamilton, Jill Trenary och Paul Wylie, plus brittiska åkare som John Curry och Robin Cousins.  John Nicks, som fortfarande är i livet, har främst tränat paråkare som t ex Jo Jo Starbuck / Kenneth Shelley, Tai Babilonia / Randy Gardner, Jenni Meno / Todd Sand och Kristi Yamaguchi / Rudy Galindo, men också singelåkare som t ex Sasha Cohen och Ashley Wagner.

 

Det varade till 1968 innan satsningen började bära frukt på allvar.  Men, märkligt nog hade kanske USA inte varit det starka konståkningsland det är idag om det inte hade varit för den här tragiska händelsen.

 

Imorgon i del tre avslöjar jag vad som hände 1979.

Publicerad: 2017-12-26

Senast uppdaterad: 2017-12-26

Samarbetspartners

Sponsorer