Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Kreativt samarbete mellan konståkningen och ishockeyn i Skärgårdens Sportklubb

Att få istiderna att räcka till är inte alltid en lätt uppgift. Vi behöver vara kreativa och testa nya vägar. Justus Strid berättar om en inspirerande lösning och lyckosamt samarbete mellan konståkningen och ishockeyn i Skärgårdens Sportklubb.

Skärgårdens Sportklubb är en förening med både ishockey och konståkning, så vi har en unik möjlighet i form av en gemensam vilja för alla våra barn oavsett idrott. Allt började med att konståkningen skulle ha ett nummer till Gyllene Skridskon, en uppvisningstävling i Göteborg. Vi tog då chansen att bjuda in J18 att åka paråkning med våra äldsta tjejer. Till en början var det svårt att få in killarna.  Först kom två, sedan kom någon till och så fortsatte det tills vi hade nio par.  Till allas stora glädje vann vi tävlingen.  Allra gladast var nog killarna som var otroligt nervösa att framträda på Frölundaborg utan hjälm. Då föddes diskussionen hur går vi vidare med samarbete i föreningen.

Problemet för oss, precis som för de flesta föreningar, är istiderna som är begränsade och där började vi spåna på idéer på hur vi skulle kunna lösa problemet. Konståkningen och ishockeyn har en del olikheter men väldigt många likheter och mycket att lära av varandra.  Detta ville vi se som en styrka. Tänk om hockeyspelarna kunde få konståkarnas grundåkning och noggrannhet och konståkarna kunde få hockeyspelarnas fart och knäarbete. Vi började med att filma våra utövare så att ishockey- och konståkningstränarna kunde analysera vad som kunde jobbas med och därefter började vi med ett träningsupplägg för ett ishockeylag och två konståkningsgrupper där alla var mellan 10 och 12 år gamla. 

Vi tränar en timme i veckan tillsammans, där killar och tjejer tränar ihop på olika skridskoelement som ger resultat för bägge grupper.  Det är allt från saxning till slalom och växelvändningar och treor. I början var det en del skepsis från hockeykillar som inte ville dansa och tjejer som tyckte killarna åkte för fort, men allt eftersom de började förstå hur och vad vi tränar så har samarbetet och utbytet blivit bättre och bättre.

Vi har även lagt in två timmar i veckan med delad is där vi lägger ut en sarg i mitten och har hockey på ena sidan och konståkning på andra sidan.  På så vis kan vi maximera istid de tillfällen vi bara har en tränare och inte kan ha större grupper.  Dessa pass ligger tidigt på dagen då bara ett begränsat antal medlemmar hinner till träningen och det känns bra att trots allt kunna utnyttja den istiden. 

På sikt hoppas vi kunna utöka samarbetet för att få en så sammansatt klubb som möjligt där alla barn lär sig åka skridskor tillsammans och disciplin kan väljas inte efter vad som förväntas utan efter vad som passar en själv.  Vi hoppas också kunna erbjuda alla så mycket träning som möjligt. 

Justus Strid
Huvudtränare Skärgårdens Sportklubb

Fotograf: Mats Börjesson

Publicerad: 2017-12-18

Senast uppdaterad: 2017-12-18

Samarbetspartners

Sponsorer