Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Joshi Helgesson på plats under SM-veckan

Vid SM i Skellefteå kommer den trefaldiga svenska mästarinnan Joshi Helgesson, 24, enbart att vara publik och stöd till andra åkare.

Under hösten beslutade sig en av de mest framgångsrika svenska konståkarna i modern tid för att avsluta tävlingskarriären, och därmed går en hundraprocentig svit i graven. Helgesson har nämligen deltagit i samtliga SM-veckor sedan formatet infördes i december 2004.

– Det känns bra, när jag valde att sluta kände jag att det skulle bli tråkigt att missa SM. Jag har valt att åka till Skellefteå ändå, för att träffa alla igen och för att få vara lite hejaklack.

Helgessons karriär innehåller flera banbrytande milstolpar. Hennes fjärdeplats vid EM i Stockholm 2015 var den bästa placering Sverige haft i ett internationellt seniormästerskap i singelkonståkning sedan 1937. Fjärdeplatsen vid junior-VM 2009 är den bästa för Sverige på damsidan någonsin. Till det kan läggas tre topp 15-platser på VM, flera topp tio-placeringar på EM, och tre SM-guld. För den internationella konståkningspubliken kommer hon att bli ihågkommen som en stor glädje- och energispridare med närmast elektrisk karisma.

– Mitt bästa minne är EM i Stockholm. Jag åkte båda programmen så bra jag kunde och publiken var helt fantastisk. En fjärdeplats var bättre än något annat jag varit med om, säger Joshi Helgesson.

Vilka personer har varit allra viktigast för dig under din tid som aktiv?
– Min syster Viktoria har alltid spelat en stor roll i min karriär. Hon har både stöttat och pushat mig. Min mamma Christina och Regina Jensen som varit mina tränare har naturligtvis också hjälpt mig enormt mycket, liksom resten av familjen. Och jag måste också tacka Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Konståkningsförbundet.

Finns det något från din konståkningskarriär som du så här i efterhand hade velat ändra på, om det hade varit möjligt?

– Det finns inget jag ångrar. Det är klart att det hade varit skönt att inte behöva vara skadad, men samtidigt har jag lärt mig otroligt mycket av det också.

Vad vill du säga till alla unga konståkare som drömmer om att bli nästa stora svenska konståkningsstjärna?
– Jag vill säga att det är viktigt att ha tålamod och tro på sig själv. Man kan åstadkomma mycket mer än man tror om man sätter tilltro till sig själv, och har tålamod att träna mycket. Och förstås att aldrig ge upp!

Vad händer nu för dig?
– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra nu. Jag jobbar lite som tränare i Tibro, och så har jag tänkt åka runt i landet och vara gästtränare och föreläsa, säger Joshi Helgesson.

Uppvisningsnummer under SM & Fan Zone

I samband med invigningen av SM-veckan i Skellefteå Kraft Arena den 14 december kl 18.30 kan du se Joshi åka ett uppvisningsprogram. Dessutom äger en Fan Zone rum efter medaljceremonin på söndagen den 17 december där ni kan träffa alla medaljörer och Joshi Helgesson i arenan.

 

Mer information om SM hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Foto: David Trattles

Publicerad: 2017-12-12

Senast uppdaterad: 2017-12-12

Samarbetspartners

Sponsorer