Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Bakom kulisserna på tävling, del 6: Teknisk Kontrollant - Sista ordet på första parkett

På vårt sista stopp på rundturen bakom kulisserna för denna gång möter vi Tekniska Kontrollanten (TC) Kristina Blom. Som ytterst ansvarig i den tekniska panelen har den Tekniska Kontrollanten (TC) sista ordet på första parkett.

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 1-4 september kommer vi nästkommande veckor att presentera några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Vi kommer möta Data- och Videooperatörer (DVO), Tekniska Specialister (TS), Teknisk Kontrollant (TC) och Domare(D). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång.

 



Kristina Blom, Bild: Privat

Kristina Blom, Teknisk Kontrollant sedan 2007

Varför har du utbildat dig till TC?

- Att utbilda sig till TC är ett jättebra komplement till att vara domare och man får fördjupad kunskap om regler och tekniska svårigheter. 

Vad är roligast med att vara TC? 

- Det är väldigt roligt att jobba i ett team där man faktiskt ska prata med sina kollegor. Det är roligt att jobba mot ett gemensamt beslut i panelen och det är intressant att höra hur andra TC/TS resonerar. Att sitta och vara fokuserad på de tekniska elementen som utförs gör att man ser komponenterna på ett annat sätt vilket jag tycker utvecklar mig som domare med. 

Varför du tycker att andra ska ta tillfället att utbilda sig till TC? 

- Förutom att det är roligt att jobba i ett team och prata konståkning en hel helg så är det även väldigt lärorikt och utvecklande att fokusera på de tekniska svårigheterna i konståkning för alla domare. 


Nu söker vi efter fler Tekniska Kontrollanter! Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till Teknisk Kontrollant på Utbildningshelgen i Stockholm 1-4 september. 

Utbildningshelgen - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningshelg anordnas 1-4 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 750 kr.

Klicka här för att komma till anmälan. Länk till annan webbplats.


Teknisk Kontrollant (TC)

För att kunna bli Teknisk Kontrollant (TC) ska du ha en domarbakgrund. Du kan sedan skifta mellan att vara poängdomare, skiljedomare och teknisk kontrollant på olika tävlingar. Som TC sitter du i den tekniska panelen och arbetar i lag tillsammans med tekniska specialister (TS) och data-videooperatörer (DVO). TC ansvarar för den tekniska panelen och är ytterst ansvarig för identifieringen av tekniska element, fall och svårighetsgraden.

För att utbilda sig till Nationell-TC (ny TC) ska man vara domare med lägst Nationell tävlingslicens (NT). En Nationell-TC får döma Klubbtävlingar och A-tävlingar, och ska återcertifiera sig vart tredje år. För att utbilda sig till Nationell mästerskaps-TC (NM-TC) ska man vara domare med lägst Nationell mästerskapslicens (NM), den kursen heter "Uppgradering TC". En Nationell mästerskaps-TC har behörighet att döma alla svenska tävlingar, och ska också återcertifiera sig vart tredje år

 

 

Intervjun med Kristina publicerades tidigare sommaren 2015.

Publicerad: 2016-06-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer