Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Bakom kulisserna på tävling, del 5: Domare - Med fokus på kvalitet och konstnärlighet

Rundvandringen bakom kulisserna på våra tävlingar fortsätter. Idag möter vi Clara Bengtsson som är domare. Att vara domare innebär att man får se och bedöma massor av duktiga konståkare. Domarnas uppgift är att bedöma den konstnärliga delen av konståkarnas program, i det som kallas för programkomponenterna. De ska också bedöma kvaliteten i de hopp, piruetter och stegsekvenser som åkarna utför.

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 1-4 september kommer vi nästkommande veckor att presentera några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Vi kommer möta Data- och Videooperatörer (DVO), Tekniska Specialister (TS), Teknisk Kontrollant (TC) och Domare(D). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång.

 



Clara Bengtsson, Foto: Privat

Clara Bengtsson, domare sedan 2012

Clara Bengtsson har dömt sedan hösten 2012, och säger att sysslan passar henne perfekt. 

- Det har varit jätteroligt, framför allt att få komma iväg och se så många olika åkare. Att få jobba med att titta på konståkning är underbart, och när man hållit på ett tag får man också se hur en del åkare utvecklas, säger hon. 

Clara Bengtsson har gått den så kallade steg 3a-kursen och har ett antal provbedömningar kvar innan hon kan få en högre licens. 

- Jag har lärt mig så mycket. Det är intressant med programkomponenterna och att titta på sånt som man inte tänkte på så mycket innan. Som skridskoåkning och sammanbindande steg, det var svårt förut. Reglerna kan man alltid plugga, men man lär sig förstås mest på att vara ute på tävlingar och döma.  

Hur kom det sig att du började? 

- Jag var tränare efter det att jag slutat själv, men det passade inte mig. Jag hade inte tid att lägga det engagemanget som krävdes. Men jag visste att jag ville hålla på med konståkning på ett eller annat sätt. Skånes konståkningsförbund skickade information om att det skulle vara domarutbildning och då ville jag prova. Det var verkligen rätt beslut, för jag tycker det är jättekul.  

Var har du dömt? 

- Det har förstås varit mycket här i Skåne, men jag har också varit i till exempel Västerås och Trollhättan, där jag fick se många åkare jag inte sett förut. 

Vad är ditt mål? 

- Jag vill verkligen gå så långt som möjligt. Just nu vill jag verkligen fokusera på detta, att exempelvis få döma elitserien vore så stort.  

Vad vill du säga till den som funderar på att bli domare? 

- Gör det! Man ska absolut prova om man inte har tid att åka själv eller att bli tränare, men ändå känner att man vill hålla på med konståkningen. Det är så kul att få träffa så många nya människor, som blir nya vänner.  

Svensk konståkning behöver fler domare.  Är du Klubbdomare idag och vill vidareutbilda dig? Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att gå domarutbildning Steg 2  på Utbildningshelgen i Stockholm 1-4 september.


Utbildningshelgen - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningshelg anordnas 1-4 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 375 kr. Klicka här för att komma till anmälan. Länk till annan webbplats.

Domare

För att bli domare krävs det att du är 15 år och att du helst är före detta åkare. Att det finns kompetenta och skickliga domare är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna arrangera tävlingar. Alltså är detta en oerhört viktig roll inom konståkningen. 

Vad gör en domare? På alla tävlingar med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning utgår bedömningssystemet från en teknisk panel, som identifierar vad åkaren utför och värderar svårighetsnivån, samt en domarpanel som värderar kvaliteten på de utförda elementen. Alla element har ett fastställt värde och finns listade i tabeller. Domarna bedömer kvaliteten på varje element i sju steg: Från +3 till -3. Medelvärdet av domarnas kvalitetspoäng läggs till eller dras bort från elementets värde. Summan av samtliga element utgör den tekniska poängen. Domarna bedömer även den konstnärliga delen genom att poängsätta åkaren i fem programkomponenter:

  • Skridskoteknik
  • Sammanbindande steg och rörelser
  • Framträdande/Utförande
  • Koreografi
  • Tolkning 

Poäng för programkomponenterna ges från 0,25-10,0 i steg om 0,25 poäng där 10,0 är högst. Den tekniska poängen tillsammans med poängen från programkomponenterna blir åkarens poängsumma. En domare kan också ha behörighet att döma tester. I domarkurs steg 2 och steg 3 (singel respektive synkro) finns testbedömning med i kursinnehållet. 

Publicerad: 2016-05-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer