Bakom kulisserna på tävling, del 3: Nya tekniska specialisten: ”Det har varit fantastiskt”
Vi fortsätter vår rundvandring bakom kulisserna på tävling och säger hej till Emelie Fagerlind som nyss avslutat sin första säsong som Teknisk Specialist (TS). Den tekniske specialistens jobb är, lite förenklat, att fastställa vilka element åkaren utfört och med vilken svårighet. Det handlar framför allt om att vara bra på att jobba i lag, men också om att älska att se på konståkning, och att veta vad man tycker.
Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets Utbildningshelg 1-4 september kommer vi nästkommande veckor att presentera några av de tekniska funktionärer som arbetar bakom kulisserna på våra tävlingar. Vi kommer möta Data- och Videooperatörer (DVO), Tekniska Specialister (TS), Teknisk Kontrollant (TC) och Domare(D). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång.
Emelie Fagerlind, Foto: Privat
Emelie Fagerlind, TS sedan hösten 2015 Nässjö SKK
Emelie Fagerlind gick kursen för att bli teknisk specialist under hösten 2015, och säger att hon haft en rolig första säsong. Tre tävlingar har det blivit, varav två A-tävlingar.
- Det var lite nervöst i början, men man kom in i det snabbt. Jag gillade hela upplevelsen, att känna att man hjälper till med något.
Varför ville du gå kursen?
- Det var både för att stanna i sporten och för att hålla mig uppdaterad. Eftersom jag är tränare är det också bra för mig att lära mig mer om systemet, då kan jag hjälpa mina åkare bättre. Och det var intressant att vara på den andra sidan om sargen.
Var det som du förväntade dig?
- Ja, ungefär, men roligare. Det är jättekul att jobba med folk man inte träffat förut, och att kunna dela sitt intresse för konståkning med dem. Jag insåg också många av de fel jag gjorde som åkare. Jag trodde att jag gjorde allt rätt men kunde nu förstå hur man ser saker annorlunda ur en teknisk specialists perspektiv. För mig som tränare var det väldigt bra.
Vad vill du säga till de som funderar på att gå kursen?
- Tveka inte att gå den! Man lär sig mycket, jobbar med personer som har samma intresse, och det är hur kul som helst. Men se till att läsa på reglerna och kom förberedd till kursen, väl där är det ofta för intensivt för att man ska hinna läsa in sig tillräckligt.
Vad har du för mål framöver med ditt dömande?
- Jag hoppas kunna döma så mycket jag hinner nästa säsong. Jag jobbar mycket med annat men självklart vill jag avancera vidare uppåt i systemet om några år.
Nu söker vi efter fler Tekniska Specialister. Är du 18 år eller äldre, har tävlat på lägst junior A-nivå eller är tränare med lägst Steg 3B? Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till Teknisk Specialist på Utbildningshelgen i Stockholm 1-4 september.
Utbildningshelgen - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar
Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningshelg anordnas 1-4 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 750 kr kr. Klicka här för att komma till anmälan Länk till annan webbplats..
Teknisk Specialist (TS)
Vem kan bli Teknisk Specialist? Teknisk Specialist har den kortaste utbildningsvägen av de funktioner som svarar för bedömningen, men bygger på kunskaperna och erfarenheterna genom auskultationer i tekniska panelen samt genom att verka på tävlingar. För att bli TS måste du vara minst 18 år. Du ska ha varit åkare på fd A-nivå alternativt vara tränare på lägst Steg 3B-nivå och ha en hög kunskapsnivå av konståkning. Du kan med fördel vara aktiv tränare och TS under samma säsong. Det är alltså tillåtet att verka både som tränare och TS under samma tävling (på Klubbtävling och A-tävlingsnivå), men får du inte vara TS i de klasser där egna åkare tävlar. Som TS kan du inte verka som domare under samma säsong och i samma disciplin. Vad gör en Teknisk Specialist? I varje teknisk panel ingår 1-2 Tekniska Specialister som arbetar i lag med en Teknisk Kontrollant (TC) och Data- och Videooperatörerna (DVO). TS identifierar de tekniska elementen och svårighetsgraderna. TS annonserar sedan för övriga i panelen vilka element och svårighetsgrader som utförs av åkarna. TC och Assisterande TS kan begära att se repris av element direkt efter programmets slut om de är av annan uppfattning än TS.
Publicerad: 2016-05-25
Senast uppdaterad: 2016-06-07