Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Studera idrott eller idrotta och studera? - del 2

Sista ansökningsdatum för höstens utbildningar närmar sig. Men hur är det egentligen att studera på exempelvis GIH och Bosöns Idrottsfolkhögskola? Vi passar på att fråga två som vet!

Moa Lindgren

Student på GIHs Tränarprogram med inriktning konståkning 


När började du på GIH?

- Hösten 2013

Varför valde du GIH?

- Jag har sedan 15-16 års ålder varit väldigt intresserad av fysträning och hur det påverkar idrottsprestationer utöver den grenspecifika träning man utför på isen. Hörde talas om GIH och deras tränarprogram som var mer inriktat mot elitidrott och prestation av en slump faktiskt men det kändes perfekt för mig!

Vad är det roligaste/bästa med att läsa på GIH?

- Det bästa med GIH är alla bra kurser jag får ta del av inom många viktiga områden. Allt ifrån anatomi och fysiologi till fystester i labbet, nutrition och mästerskapscoaching. Listan är lång! Och att lära oss vara källkritiska. Media är fullproppat om hur man ska träna idag för att nå bästa resultat i allt ifrån viktnedgång till att springa snabbast och det är kul att få lära sig om vad som faktiskt gäller och hur vi hittar relevanta träningsmetoder som vi kan använda på våra nutida och framtida atleter. Jag går även i en fantastisk klass, vi lär oss mycket av varandra och det är inspirerande att möta människor med glöd och driv ifrån andra idrotter. Detta kontaktnät kommer jag att ha glädje av i framtiden.

Vad skrev du ditt examensarbete om?

 - Tillsammans med min kompis Gabriela Westermark undersökte jag om tidig specialisering är en förutsättning för att uppnå elitnivå inom konståkning och truppgymnastik. Vi gjorde en enkätundersökning och intervjuer för att ta del av de olika idrotternas erfarenheter kring tidig specialisering. Examensarbetet heter Är tidig specialisering vägen till landslaget? : Konståkares och truppgymnasters erfarenheter kring specialisering, och finns att läsa på GIH:s hemsida.

Du tar examen nu till sommaren, hur ser planerna ut framåt?

- Jag startade mitt egna företag i januari 2016 (M. Choreography) som erbjuder koreografi, dans och fysträning för konståkare. Just nu är sommaren fullbokad med konståkningsläger och redan i maj åker jag till Prag för att göra tävlingsprogram till två tjejer i det Tjeckiska Landslaget. Jag älskar nya utmaningar och att få lära mig nya saker både i praktiken och vid skolbänken så jag kommer nog fortsätta utbilda mig hela livet, man blir ju aldrig klar!

Drömjobbet?

- Jag har ju precis startat mitt drömjobb som frilansande koreograf, fystränare och danspedagog men jag känner även att det skulle vara jätteroligt att kombinera detta arbete med något annat. Jag brinner ju för idrott så det skulle vara utvecklande/kompletterande att kunna få kombinera mitt fysiska jobb med en administrativ uppgift på exempelvis ett förbund.

 

Caroline Andersson

Före detta student på Bosön Folkidrottshögskola 



Vad läste du på Bosöns Idrottsfolkhögskola?

 - Jag läste

 Idrottskonsulentutbildningen 2010-2012.

Varför valde du just Bosön?

- Det var egentligen lite av ett infall. Jag ville göra något roligt i ett par år och ansökte utan någon vidare plan. Egentligen hade jag tänkt plugga mer efteråt men när jag fick jobb i stort sett direkt efter utbildningen så hann jag bara ta några kurser i Idrottsvetenskap på Karlstad Universitet innan det var dags att välja mellan jobb och studier igen. Jag valde att ansöka till Bosön just för att det verkade vara en spännande plats att plugga på.

Vad var det roligaste bästa med att läsa på Bosön?

- Mötet med andra människor – helt klart! Både klasskompisar och lärare men också att man aldrig visste om man skulle möta Zlatan eller någon annan stor idrottare i matsalen eller nere i idrottshallarna. Utöver mötet och erfarenhetsutbytet mellan olika idrotter fick jag en bra grund för att förstå den svenska idrottsrörelsen.

Vad jobbar du med idag? 

- Idag jobbar jag som Utbildnings- och Idrottslyftsansvarig på Svenska Konståkningsförbundet.

 

Är drömmen att få jobba med idrott? Eller vill du kombinera din träning med vidarestudier inom andra områden? Läs om sista ansökningsdatum för höstens studier och några av möjligheterna att studera vidare inom idrott och andra ämnesområden i del 1 av Studera idrott eller idrotta och studera? Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-04-08

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer