Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tekniska funktionärer, del 1 av 4: DVO - Klippt och skuren för en plats på första parkett

På första parkett, i den tekniska panelen sitter en av tävlingens viktiga kuggar, Data- och videooperatörer. För dem är samarbete, smidighet och flow mantrat under tävlingsdagen. DVO är en viktig och rolig funktion med kort utbildningsväg.

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets årliga Utbildningsvecka 27-30 augusti presenterar vi nästkommande veckor tre av de viktiga roller du kan ha under en tävling, Data- och Videooperatör (DVO), Teknisk Specialist (TS) och Teknisk Kontrollant (TC). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång.

 


Jenny Eriksson


Foto: Privat

Jenny Eriksson, DVO sedan 2010


Varför har du utbildat dig till DVO?

- Jag åkte själv konståkning under många år och när jag väl slutade letade jag efter något jag kunde göra för att bidra och ge tillbaka till den idrott som hade gett mig så mycket under min uppväxt. Jag provade på att klippa video under en tävling hemma i Växjö och tyckte det var något som skulle passa mig, så när jag hörde att det fanns en DVO-utbildning kontaktade jag min klubb för att få gå den. 

Vad är roligast med att vara DVO? 

- Det är otroligt roligt att få träffa andra tekniska funktionärer som har ett genuint intresse för konståkning och att möta alla trevliga arrangörer som jobbar hårt för att få tävlingarna att fungera. Att få bidra till att tävlingen flyter på genom vårt samarbete i panelen är otroligt tillfredsställande och som en stor bonus får jag ju uppleva en hel del fantastiskt konståkning. 

Varför tycker du att andra ska ta tillfället att utbilda sig till DVO? 

- Om du gillar konståkning är det en otrolig förmån att få sitta med på tävlingar. Samtidigt som du kan bidra till att tävlingarna fungerar så smidigt som möjligt får du hela helger fyllda av konståkning tillsammans med andra som också gillar konståkning. Det är givande på alla sätt och vis.



Kaj Nyman

 

Foto: Dennis Wernersson

Kaj Nyman, DVO sedan 2006

Varför har du utbildat dig till DVO?

 

- Min bakgrund är egentligen som konståkningspappa med ett stort intresse för sporten. En domare i vår klubb tyckte att jag borde gå kursen som DVO eftersom jag verkade ha koll på elementen. Som person går jag gärna ”all in” när jag gör något och när det nu gällde att gå ”all in” för barnen var det ett lätt beslut.

Vad är roligast med att vara DVO? 

- Jag är del av ett team där samarbete, smidighet och flow i jobbet under tävlingarna är ett mantra. Att komma närmare själva tävlingssituationen, utan att tävla själv, kan man inte komma. Intryck av åkarens prestation, presentation och närvaro blir väldigt påtaglig när man sitter vid sargen och tittar på. Jag känner dessutom starkt för vår svenska idrottsrörelsetradition, att bidra med det man kan för att vi ska lyfta fram talanger och konkurrenskraftiga åkare.

Varför tycker du att andra ska ta tillfället att utbilda sig till DVO? 

- Det är ett fantastiskt tillfälle att bidra till svensk konståknings framtid och framgång på "första parkett".

 

Nu söker vi efter fler DVO. Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till Data- och videooperatör på Utbildningsveckan i Stockholm. 


Utbildningsveckan - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningsvecka anordnas 27-30 augusti i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet förutom 75 % i bidrag för kursavgiften, även ett 100 % resebidrag, också det via Idrottslyftet, till alla nya TC/TS/DVO som anmäler sig till Utbildningsveckan.  Om resekostnaden överstiger 2000 kr ska detta godkännas av SKFs kansli innan bokning görs. Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att komma till anmälan.

Om DVO

Data-/videooperatörer (DVO) ingår i den tekniska panelen. För att bli DVO ska du ha fyllt 18 år och du bör ha åkar- eller tränarbakgrund, men det finns exempel på de som har så goda kunskaper om konståkningens tekniska aspekter att de blivit duktiga DVO utan annan konståkningsbakgrund. DVO har en kort utbildningsväg då inga övriga förkunskaper krävs. Begreppet Data-/Videooperatörer innehåller två funktioner och två personer: Dataoperatör (DO) och Videooperatör (VO). DO verkar på tävlingar som använder ISUCalcFS (alltså inte att förväxla med inmatare på ClubComp-tävlingar) dvs förbundstävlingar (eliserietävlingar, elittävlingar i synkro, SKF-trofén och SM). DO matar in de element, svårighetsgrader och fall som tekniska specialisten identifierar. Om repriser begärts under åket så spelar DO efter programmet upp dessa och eventuella korrigeringar i inmatningarna görs. VO anger start- och stoppunkter i videoinspelningarna av utförda tekniska element, så att videoklippen finns tillgängliga vid behov av repriser. VO verkar på förbundstävlingar, A-tävlingar och klubbtävlingar. På klubbtävlingar kan arrangören utbilda egen så kallad ”klippare” eller ”cutter”, men för att verka på förbundstävlingar och få licens som DVO krävs utbildning.

Publicerad: 2015-05-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer