Hoppa till sidans innehåll

Råd och stöd: Skapa trygga konståkningsmiljöer för barn och ungdomar


Svensk konståkning ska vara en sport för alla där glädje, glöd och gemenskap ska genomsyra all verksamhet. Men hur fungerar egentligen svensk konståkning? Vilka grunder vilar vår verksamhet på? Hur kan du som förälder stötta ditt och andras barn på bästa sätt? Hur skapar vi trygga idrottsmiljöer? Nedan har vi samlat material som alla berör hur vi kan skapa trygga konståkningsmiljöer.

Material från Svenska Konståkningsförbundet

Konståkningen Vill - Svenska Konståkningsförbundet
Konståkningen Vill är Konståkningsförbundets gemensamma idédokument. Det sammanfattar vår målsättning, verksamhetsinriktning och kärnvärden. Konståkningen Vill ska genomsyra all verksamhet. Målet är att vi vill ha framgångsrika föreningar och fortsatt utveckling av svensk konståkning. Vi ska känna Glädje, Glöd & Gemenskap.

Att vara konståkningsförälder -  Svenska Konståkningsförbundet
Handbok för föräldrar som vill stötta och stärka sina konståkande barn
Ett stöd till föreningarna och deras medlemmar att användas t ex vid föräldramöten men också som ”uppslagsbok”. Med fördel kan den inledningsvis användas till alla föräldrar i verksamheten, men i sin utformning är den tänkt till föräldrar med barn som börjat i Skridskoskolan och vill fortsätta till nästa steg. 


Att driva en konståkningsförening - Svenska konståkningsförbundet
Handbok för styrelser/ledare
Beskriver överskådligt hur svensk konståkning fungerar och är uppbyggd samt vad som krävs och förväntas av en konståkningsförening. Inte bara de regelverk, formalia och myndighetskrav som ställs på en förening, utan även vikten av att bedriva en verksamhet där vi alla är förebilder som på bästa sätt ska vägleda våra aktiva genom deras barn- och ungdomsår. 
 

Arbetshäfte, Uppförandekoden – Svenska Konståkningsförbundet 
Arbetshäfte för tränare, styrelse, tekniska funktionärer, ledare samt medlemmar inom svensk konståkning
Ett förebyggande verktyg för dig och din förening, samt en skyldighet att följa.  Beskriver de olika delarna i Svenska Konståkningsförbundets Uppförandekod, vilken grundar sig i konståkningens gemensamma värdegrund och våra gemensamma riktlinjer som framgår i idédokumentet Konståkningen Vill. Uppförandekoden omfattar alla i föreningen, distriktet och förbundet, oavsett vilken roll man har – styrelseledamot, anställd personal, ledare, kursföreläsare, teknisk funktionär, tränare, åkare och deras föräldrar/familjer. 

Hjärntrappan - att rehabilitera en hjärnskakning

Material från SISU, RF och BRIS

Taktiksnack - Riksidrottsförbundet
Riksidrottsförbundet har tagit fram boken Taktiksnack som riktar sig till föreningsstyrelser inom alla idrotter. Ni laddar enkelt ner boken via länken. Där hittar ni även en länk till en gratis digital utbildning som riktar sig till föreningsstyrelser. 

Skapa trygga idrottsmiljöer SISU Idrottsutbildarna
Stödmaterial som togs fram av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Med trygga idrottsmiljöer menas att verksamheten bedrivs i enlighet med Idrotten Vill och i linje med barnkonventionen. Det innebär bland annat att barn och ungdomar ska kunna vara aktiva inom idrotten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling.

Idrotten Vill - Riksidrottsförbundet
Idrotten vill handlar om idrottens idé. Idrotterna som är medlemmar i Riksidrottsförbundet har skapat gemensamma riktlinjer för idrottens utformning i förbund och föreningar.

Riktlinjer för barn- och ungdomsidrott - Riksidrottsförbundet
Riksidrottsförbundets vägledning hur för barn- och ungdomsidrott ska bedrivas.

Barnens Spelregler - ett samarbete mellan Bris och Riksidrottsförbundet.
Idrott ska vara roligt! Fri från mobbning, trakasserier och övergrepp. Det är inte alltid så lätt att veta var gränsen mellan okej eller inte okej går. Eller vad man ska göra om nånting känns fel. Barnens Spelregler sammanfattar sju enkla regler, som fungerar som stöd och guide till både barn och idrottsledare. Regler som gäller för alla – oavsett vem du är, eller vilken idrott du ägnar dig åt.

BRIS - Vuxentelefon 
Telefonnummer: 077-150 50 50
Öppettider: Alla vardagar kl 9 - 12

BRIS - Stödlinje för idrottsledare
Telefonnummer: 077-440 00 42
Öppettider: Alla vardagar kl 9 - 12

Motverka näthat - SISU
”Hur var det på nätet i dag?” borde kanske vara en lika vanlig fråga att ställa vid middagsbordet som ”Hur var det i skolan i dag?”.
Här finns tips och råd om hur du kan prata med ditt barn/dina aktiva om livet på nätet.

Trygg idrott - Riksidrottsförbundet
Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets initiativ för en trygg idrott, så som Idrottsombudsmannen och Visselblåsarfunktionen. 

Uppdaterad: 23 OKT 2015 14:26

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link