Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Wernersson

Påverka - hur?


Antalet idrottsplatser har knappt ökat i Sverige på 30 år, samtidigt har befolkningen ökat med 1,4 miljoner. Ishallar är inget undantag. Av de kommuner som gjort en analys av tillgången till idrottsytor i kommunen har 44 % uppgivit att efterfrågan på ishall/isyta är större än tillgången.

Att efterfrågan är större än tillgången vad gäller isytor är något vi märker i allra högsta grad i våra föreningar. I stora delar av landet räcker isytorna inte till för att barn, ungdomar och vuxna ska kunna åka skridskor i den utsträckning de önskar. Konståkning är den idrott växer näst mest i Sverige* och för att fortsätta växa är tillgången till bra ishallar för vår idrott och givetvis fler och bra träningstider av största vikt. Konståkning är en viktig tillgång för kommunerna och ishallen erbjuder en mötesplats för alla som vill åka skridskor. 

Arbete för fler isytor samt anläggningar anpassade efter vår idrotts behov sker på central nivå men för att åstadkomma förändring lokalt är det viktigt att dialogen mellan kommun/beslutsfattare och föreningar förbättras. Det är våra föreningar som kan sin verksamhet bäst och vet vilka förutsättningar de behöver för att kunna erbjuda ännu bättre träningsmöjligheter för sina aktiva. Det är våra föreningar som kan bedriva påverkansarbete lokalt. Dialogen mellan våra föreningar och beslutsfattare lokalt måste öppnas upp och stärkas.

För att hjälpa våra föreningar i detta arbete håller vi på att ta fram en digital verktygslåda med informations- och presentationmaterial om Svensk konståkning och våra behov och förutsättningar, samt olika lathundar.

Informationsmaterialen används med fördel i föreningens kontakter med beslutsfattare. 

Dela med dig! Hur jobbar ni i din förening gentemot kommunen? Har ni exempel på utvecklande samarbeten, idéer eller förslag? Kontakta This is a mailto link för att dela med er av era erfarenheter.

Hur gör andra? Ta del av andra föreningars erfarenheter i våra Goda exempel

*Under de senaste 10 åren har konståkning vuxit med 32% vad gäller antal deltagartillfällen (Källa: Riksidrottsföbundets LOK-stödsstatistik. 

Uppdaterad: 08 OKT 2018 14:10 Skribent: Anna Sundkvist
E-post: Adressen Gömd

För mer info -
ladda ner 
våra guider,
broschyrer 
och lathundar:

Ishall på lika villkor

Lika spelregler i ishallen

 Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link