Hoppa till sidans innehåll

Anpassning för funktionsnedsatta


Alla ska kunna åka konståkning och som ett led i detta startades 2013 projektet Jämlik ishall med syfte att integrera barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i konståkning. Projektet "Jämlik Ishall" syftade även till att bidra till utvecklingen av hjälpmedel i våra ishallar, samt skapa ett ökat fokus på hur våra ishallar byggs.

Viktigt för denna verksamhet:

  • Att det finns fallskydd (ibland kallat hoppsele) monterat över isytan.
  • Att sargen alltid byggs med bred öppningsmöjlighet och att ingången till isen inte har för hög tröskel.
  • Att samtliga ingångar (även till entré och utrymningsvägar)i ishallen förses med ramper för rullstol.
  • Att samtliga transportvägar i ishallen, till isen, till omklädningsrum och övriga utrymmen, alltid är framkomliga för rullstol.
  • Att det finns toaletter anpassade för rullstolar.

Genom Jämlik Ishall har svensk konståkning skapat en ny verksamhet som ger fler barn och unga en ny upplevelse som kan medverka till att skapa glädje och utveckla motoriska färdigheter för en målgrupp som kanske aldrig annars hade kommit i kontakt med verksamhet på is. 

Över 400 barn och ungdomar har under projekttiden deltagit i verksamhet. Till detta kommer ett antal ledare och tränare i våra föreningar samt tjänstemän i kommuner och ledare inom parasporten. 30 ishallar/föreningar har säkerställt hjälpmedel till gagn för projektets mål. Under projekttiden har Jämlik Ishall även bidragit till att flera av Sveriges ishallar kunnat installera ett fallskydd/hoppsele med skena i taket.Vid projektets slut hade 19 ishallar den nya formen av fallskydd installerat. Vid projektets start var siffran 5 ishallar.

Under projektets gång har 13-15 föreningar haft aktiv verksamhet inom den avsedda nyskapande verksamhet som Jämlik Ishall innebär – målet var 20 aktiva föreningar. Vi har dessutom lyckats få tre ungdomar anmälda till Special
Olympics Winter Games 2016, målet var minst en. Deltog till slut gjorde en åkare, Alexander Salmi från Borås KK.

Antal flickor/kvinnor i projektet: 60%
Antal pojkar/män i projektet: 40%

Det finns idag ett mycket stort intresse att utveckla verksamhet för nya målgrupper och det är av yttersta vikt att ishallarna i vårt land ges förutsättningar att möta det behovet.

Vill du veta mer om Jämlik Ishall, klicka här.

Uppdaterad: 18 JUN 2018 16:16 Skribent: Anna Sundkvist
E-post: Adressen Gömd

För mer info -
ladda ner 
våra guider,
broschyrer 
och lathundar:

Ishall på lika villkor

Lika spelregler i ishallen

 Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link