Hoppa till sidans innehåll

Istidsbehov


En stor utmaning för våra föreningar är att istider i många kommuner baseras på antal deltagare på isen utan att ta hänsyn till olika idrotters särart och behov samt att många kommuner styr ishallarnas öppettider utifrån ishockeyns säsongslängd.

Konståkning är en åretruntidrott med en tävlingssäsong som löper från slutet av augusti till april. Detta innebär att behovet av träningstid på is är ca 11 månader per år för att åkarna ska hinna förbereda sig inför kommande säsong.

Antalet timmar en konståkningsförening behöver varje vecka beror på flertalet parametrar, exempelvis antal åkare, teknisk nivå på åkare, ålder mm. En normalstor förening har behov av ca 30 timmar is per vecka för att kunna erbjuda en god verksamhet för alla nivåer.

Åkarna delas vanligen in i grupper utifrån tekniska färdigheter och inte enbart efter ålder som i många andra idrotter. Elitåkare och breddåkare/nybörjare kan bli en mycket stor fara för varandra då skillnaden i hastighet mellan åkarna är stor (att jämföras med att knattelaget och A-laget i ishockey skulle dela istid). Tabellen nedan visar Svenska Konståkningsförbundets rekommendationer för antal åkare på isen samtidigt. Rekommendationerna tar hänsyn till säkerheten för åkarna samt att det ska vara bra kvalitet på träningarna för att säkerställa utveckling av åkarna.

Typ av åkare

Isbehov timmar/vecka

Antal åkare på isen samtidigt

Singel, par och isdans

   
Internationell elit 15-24 Max 8 st
Nationell elit 10-15 Max 12 st
Elitsatsande åkare 10-15 Max 15 st
Tävlingsåkare 6-10 Max 18 st
Bredd-, Show-, Träningsgrupp 2-10 Max 20 st
Skridskoskola 1-3

Upp till 50 st

Synkro

   
Synkroåkare, elit 15-24 Max 30 st (Ett lag)
Synkroåkare, nationell 10-15 Max 30 st (Ett lag)
Synkroåkare, nybörjare  2-10 Max 30 st (Ett lag)

Konståkning är en utpräglad tekniksport och för att lära sig behärska skridskoåkningen krävs mycket övning. För att det ska vara roligt att åka skridskor behövs att man lär sig grunderna ordentligt och för det krävs det för de allra flesta
ganska mycket träning på is. För att ha en rimlig chans att hävda sig på den internationellaarenan, krävs att elitåkare har en istidssäsong och antal istimmar liknande övriga länder för att kunna konkurrera på lika villkor.

Åkare på internationell toppnivå har tillgång till 24 timmar is/vecka året runt uppdelat på 2-3 pass/dag, 6 dagar i veckan. Detta är naturligtvis något som vi strävar efter att uppnå. Dock är det ett minimikrav att säsongen startar i början
av augusti och avslutas i mitten av juni.

Farligt att träna mycket?
En vanlig missuppfattning vi möts av är att det är farligt att träna mycket och att en satsning mot elit därför är skadligt. Svensk konståkning, liksom Riksidrottsförbundet, delar ståndpunkten att det inte är mängden träning som kan vara skadlig utan hur den utförs, exempelvis för ensidig eller för många timmar i sträck. Genom att öka tillgången till is (antalet timmar per vecka men även antal veckor per år) och kunna erbjuda träningstid fördelad över dagen ökar tiden för återhämtning, kvaliteten ökar och skaderisker minskar. Ju fler istimmar föreningarna har att tillgå på samtliga nivåer desto mer kan föreningarna anpassa sin verksamhet, skynda långsamt, bedriva mindre högintensiv träning och även kunna belägga isen enligt de rekommendationer Svenska Konståkningsförbundet tagit fram ur såväl ett kvalitets- som säkerhetsperspektiv. Ökad tillgång till is är ett måste för att våra föreningar ska kunna utveckla och säkerställa en god verksamhet som möjliggör för fler aktiva att satsa på en kvalitativ, hållbar och lång konståkningskarriär.

Uppdaterad: 07 SEP 2018 12:23 Skribent: Anna Sundkvist
E-post: Adressen Gömd

För mer info -
ladda ner 
våra guider,
broschyrer 
och lathundar:

Ishall på lika villkor

Lika spelregler i ishallen

 Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link