Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsarrangör


Kompetenta och kunniga arrangörer är nödvändiga för att vi ska kunna upprätthålla och utveckla tävlingsverksamheten i Sverige.

Som tävlingsarrangör är det en stor mängd detaljer att hålla reda på. För att alla deltagare ska ges lika förutsättningar är det viktigt att tävlingar genomförs i enlighet med Svenska Konståkningsförbundets (SKF) regler och riktlinjer.

SKF erbjuder arrangörsutbildningar med två olika inriktningar: 

Stjärntävlingsorganisation

Föreningar/personer som är helt nya inom konståkningstävlingar och som satsar på att utvecka föreningen till tävlingsarrangör ska börja med utbildningen stjärntävlingsorganisation. Har föreningen haft ett uppehåll som arrangör och börjar om från ny kula rekommenderas också stjärntävlingsorganisationen. Med den utbildningen ges föreningen rätt att arrangera stjärntävlingar. Föreningar som inte har för omedelbar avsikt att arrangera annat än stjärntävlingar behöver inte ta steget till nästa nivå - tävlingsledning - utan kan återcertifiera sig på stjärntävlingsorganisation genom att genomgå utbildningen minst var tredje år - vid generationsskifte kan utbildning behövas mr frekvent. Rekommenderas att minst två personer från flreningen genomgår utbildningen och att utbikdningen äger rum med en hel säsongs framförhållning, dvs hösten 2017 utbildar man sig för tävling 2018-2019.

Kursen innhåller såväl orgnisatoriska delar för tävlingsledningen och tävlingsorganisationen som tekniska bitar i StarComp med databashantering och resultatframställan. En genomgång i IndTA är också inbakad i kursen.

Tävlingsledning

En utbildning för projektledarrollen och/eller tävlingsledare;
Vilka krav ställs på en tävlingsarrangör? Vilken formalia måste man tänka
på? Ekonomi? Tekniska lösningar? IndTA? Kringaktiviteter? Marknadsföring?

Utbildningen behandlar tävlingssystemen: A-tävlingar, Klubbtävlingar, och förbundstävlingar, dvs elitserietävlingar, SM m.m.. Kursen har inget tekniskt innehåll, men för att kunna arbeta med de workshops som ingår i kursen, krävs att deltagaren har med sig en egen dator till utbildningen.

Genomgången tävlingsledningsutbildning är ett krav för att föreningen ska stå som ansvarig arrangör för tävlingsarrangemang (Klubb-, A-tävling inkl. DM, Elitserietävling, kvaltävlingar i synkro, SKF-Trofén och SM). Se även Evenemangsutveckling nedan.

Målgrupp:

  • Personer/föreningar med erfarenhet från tävlingsarrangemang
  • Föreningar som ska ta steget från stjärntävling till klubb-/A-tävlingar eller högre
  • Ringrostiga tävlingsledare som är i behov av uppdatering

Arrangörsutbildningen är giltig i tre (3) år, därefter måste föreningen gå utbildningen på nytt.

Evenemangsutveckling

Inom svensk konståkning har vi flera erfarna och mycket kompetenta arrangörer.  Den här utbildningen vänder sig till tävlingsledare eller andra personer med ansvar i tävlingsorganisationen som är redo att ta sina tävlingar till nästa nivå!

Målgrupp: För att gå den här utbildningen ska man ha genomgått tävlingsledningsutbildning tidigare, vara en erfaren tävlingsarrangör (lägst A-tävling) och ha intresse för att utveckla/förbättra evenemang eller sikta mot t.ex. SM eller ES-finalen eller tävling av internationell karaktär (inter club).

Utbildningen i Evenemangsutveckling är giltig i tre (3) år, därefter måste föreningen gå utbildningen på nytt.

Arrangörsutbildning i ClubCompFS

Utbildningen riktar sig till såväl databasansvariga som tekniskt ansvariga för Klubbtävlingar och A-tävlingar (inkl DM). Under dagarna gör man dels tidsschema, skapar tävlingsdatabas, går igenom dokumentadministration inför, under och efter en tävling samt tränar på inmatning. Alla deltagare får även en genomgång av hur systemet sätts upp samt hur resultatsidor skapas.

ClubCompFS kommer att användas på tävlingar t.o.m. säsongen 2017-2018. Därefter tar nytt system vid och nya utbildningar krävs. Inför säsongen 2017-2018 behöver alltså arrangörer endast säkerställa att kompetensen finns för en säsong.

IndTA

IndTA är svensk konståknings webbaserad tävlingsadministrativa verktyg. Alla tävlingsarrangörer måste ha med sig en utbildning i IndTA. IndTA ligger som en sepratat utbildning, vilket gör att deltagare på ClubComp, tävlingsledning och evenemangsutveckling ges möjlighet att anmäla sig till och genomgå kurs i IndTa i anslutning till huvudutbildningen. IndTA riktar sig även till personer som anmäler till tävlingar och dessa personer kan välja att endast genomgå kurs i IndTA utan att genomgå någon av de andra utbildningarna.

Det finns ingen begränsning i giltighetstiden på utbildningen utan föreningen måste ta eget ansvar att säkerställa att kompetenserna finns i föreningen. Viktigt att alla föreningar gör en inventering inför säsongsstart.

Uppdaterad: 07 FEB 2020 08:48

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link