Hoppa till sidans innehåll
Foto: Maria Jangbro

Artikelserie: Peking 2022 - Nikolaj Majorov om ett OS som blev både lyckat och känslosamt

04 APR 2022 09:43
I en artikelserie i fyra delar berättar fyra svenskar om sitt OS 2022 – tiden inför, under men också efter. I del 1 berättar Nikolaj Majorov om ett OS som blev både lyckat och känslosamt.
  • Uppdaterad: 04 APR 2022 09:43

Vad har du för olika känslor när du tänker tillbaka på din prestation i OS?  

- Det var så skönt att få prestera efter problemen på EM när jag var i god form men inte fick vare sig träna eller tävla efter ett positivt covid-test. Inför OS hade jag kort tid för förberedelse men jag är glad att jag fick visa upp allt jag kan. 

- Jag är mest nöjd med att jag tog mig till final trots ett otroligt tufft startfält. När jag såg vilka som skulle vara med tänkte jag ”oj!”. Att få komma till final var overkligt. 

Vad gjorde du när du kom hem från OS?  

- Jag tog ledigt i fyra, fem dagar. Det var så utmattande att tävla, jag kan absolut säga att det var det jobbigaste friprogrammet någonsin. Så mycket stress som skulle släppa, det kändes som att jag pressade ut allt jag hade som ur en tandkrämstub. Redan i stegen kände jag att det här kommer bli jobbigt. Jag satt i omklädningsrummet i 35-40 minuter efter jag tävlat klart och bara försökte hämta mig. Och när jag kom tillbaka till mitt hotellrum låg jag på golvet i två timmar innan jag kunde röra på mig.  

Vad har du fått för respons på dina åk?  

- Det har varit otroligt mycket positivt, vilket är glädjande. Det handlar om min inlevelse men även om att jag åker till musik av Disturbed. Till och med New York Times skrev en artikel om det. Det verkar som att många uppskattade alla herrar som tävlade i år.  

Vad hade du velat göra bättre? 

- Jag brukar inte titta tillbaka på mina prestationer på det sättet. Klart jag hade velat kunna hoppa kvadrupplar, men där och då gjorde jag allt jag kunde.  

Vilka upplevelser från det som pågick runt omkring tävlingen tar du med dig?  

- Allt. Det var så kul. Man förstår inte vad det är förrän det är på plats. De säger att det är som ett vanligt mästerskap, men det är ju inte det. Atmosfären och upplevelsen är så speciell att man inser att det är något man vill göra igen.  

Vem av de andra konståkarna imponerade på dig?  

- Jag kollade knappt på någon annan, eftersom jag var så trött efter mitt åk. Men jag kan förstås nämna vinnaren Nathan Chen. Han är som en maskin, och gjorde ett grymt jobb.  

Vad gjorde du under tiden när du inte tävlade?  

- Jag höll mig borta så mycket som möjligt från alla. Man ville inte bli covidpositiv igen. Annars gick jag runt i OS-byn, i den delen där man fick vara. När jag var på rummet tittade jag lite på de andra idrotterna, mest curling och hockey. Annars fotograferade jag en del genom bussens fönster på vägen mellan hotellet och ishallen, och sen satt jag och redigerade fotografierna på rummet.  

Vad lärde du dig om dig själv av att tävla OS?  

- Främst hittade jag ny motivation, och nya sätt att se fram emot något. Nu vet jag vad som krävs för att nå ännu längre. 


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link