Hoppa till sidans innehåll
Foto: Maria Jangbro

Artikelserie: Peking 2022 - Josefin Taljegård om att vara en olympier(2)

06 APR 2022 10:17
I en artikelserie i fyra delar berättar fyra svenskar om sitt OS 2022 – tiden inför, under men också efter. I del 2 berättar Josefin Taljegård om livet i OS-byn och känslan av att träna och tävla på OS-isen.
  • Skapad: 06 APR 2022 10:17

Trots att Josefin Taljegård missade OS-finalen med en placering, gjorde hon ett tydligt avtryck och fick många nya fans.  

Vad är du mest nöjd med?  

- Jag är mest nöjd med min åkning, presentationen, den verkar ha gått hem hos folk. Det är extra roligt eftersom det på OS är många som tittar som inte brukar se på konståkning. Det har till och med kommit en del kommentarer på stan, och från vänner som aldrig intresserar sig annars. Jag är också nöjd att jag satsade på ett svårare program rent tekniskt. Och jag är förstås nöjd att jag överhuvudtaget tog mig till OS.   

Vad hade du velat göra bättre? 

- Det är klart att jag önskar att jag hade kunnat göra någon oren landning bättre. Stegsekvensen fick inte högsta nivån, men vi har tittat flera gånger utan att se vad som egentligen saknade, så det är inte så mycket att göra där heller. Jag ångrar inget kring uppladdningen, jag gjorde allt jag kunde för att det skulle gå så bra som möjligt.  

Du var väldigt nära att gå till final. Hur upplevde du det?  

- Det hade naturligtvis varit jättekul att åka mitt Joker-program, men jag kan inte kontrollera hur andra åker och hur domarna dömer. Precis efter kortprogrammet var jag ledsen att inte få åka friåkningen, men nu när jag ser det stora hela gläds jag åt att jag har åkt OS och är olympier nu. Det viktigaste för mig var faktiskt att jag gick till final på VM 2021, så jag fick en chans att åka till OS.  

Vilka upplevelser från allt runt omkring tar du med dig?  

- Det var förstås roligt att träffa idrottare från andra sporter, även om det inte blev så mycket på grund av smittorisken. Vi gratulerade skridskoåkaren Nils van der Poel med tårta när han kom tillbaka till OS-byn efter sina guld. Det var kul.  

- Min syster och tränare Malin påpekade att jag på träningarna gjorde mina twizzelövningar och bakåtpiruetter i mitten av isen. Och det var för att de olympiska ringarna var där. Att bara se dem på isen och överallt i arenan var en upplevelse i sig. Jag kände verkligen att jag kommit långt och nått det som många idrottare har som dröm.  

Var det någon annan idrottare som imponerade på dig?  

- Nils van der Poel såklart. Jag såg honom inte live, jag höll mig en hel del på rummet för att inte riskera att testa positivt. Det var också roligt att de svenska herrarna vann guld i curling. De har kämpat så länge för det. Jag såg också herrarnas friåkning och isdansen på plats, och det franska isdansparet som vann guld var fantastiska. De har en sån känsla när de åker.  

Vad gjorde du under tiden när du inte tävlade?  

- Jag jobbade jag med mitt skolarbete. Jag läser till manusförfattare på en yrkeshögskola i Göteborg, och just nu skriver jag på en film som är mitt examensprojekt. Annars gick vi runt i byn och handlade i souveniraffären. Tiden gick ganska fort ändå. 

Vad har du framför dig nu tränings- och tävlingsmässigt?  

Nu väntar SM, sedan är det dags att ladda upp inför en ny säsong. Jag ser fram emot att försöka ta mig till VM i Japan nästa år, jag har hört att det är speciellt att tävla där inför den publiken. Även EM i Finland skulle vara roligt. Jag tar alltid en säsong i taget, man vet aldrig vad som händer, och det gäller att hålla sig hel.  

Vad har du lärt dig om dig själv av OS?   

- Att jag klarar att sköta en så här stor tävling på ett proffsigt sätt.  

 


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link