Hoppa till sidans innehåll

Äntligen dags för OS!

06 FEB 2022 21:56
Äntligen är det dags för OS i Peking där konståkningstävlingarna ser ut att kunna hålla en historiskt hög nivå. Vilka anses vara favoriter till guldmedaljerna och vilka är det som utmanar?
  • Uppdaterad: 06 FEB 2022 21:56

Lagtävlingen är redan i gång och där ser Ryssland helt oslagbart ut. USA väntas bli nästan lika klara tvåor och Japan bör klara bronset. 

Bland kvinnorna är det tänkbart att det blir tre ryska medaljörer. 15-åriga europamästarinnan Kamila Valieva är efter en säsong fylld av makalösa program och flera världsrekord en solklar favorit. Kombinationen av ofattbart höga kvadrupplar och graciös åkning gör att hon kan missa flera hopp och ändå vinna. Landsmaninnan, den regerande världsmästarinnan Anna Sjtjerbakova, tog silvret på EM och kommer i allt bättre form efter en tuff säsong. Den stora frågan är vad hoppmaskinen Alexandra Trusova ska göra. Hon har den tekniska kapaciteten att matcha Valieva. Japanskorna Kaori Sakamoto och Wakaba Higuchi samt amerikanskan Alysa Liu är andra njutbara åkare, och om Sjtjerbakova eller Trusova har en dålig dag finns en liten möjlighet att någon av medaljerna hamnar utanför Ryssland. Sverige representeras av Josefin Taljegård som på VM 2021 i Stockholm blev tävlingens stora utropstecken, med sin karismatiska, tuffa och annorlunda stil.  

Herrtävlingen blir giganternas kamp mellan trefaldige världsmästaren från USA, Nathan Chen, och den dubble olympiske mästaren, japanen Yuzuru Hanyu. Sett till de senaste säsongerna har amerikanen det tekniska övertaget, men om nerverna spelar honom ett spratt, har den följsamma Hanyu absolut chansen att ta ett historiskt tredje guld på raken. Det finns också andra som kan blanda sig i leken. Den unge japanen Yuma Kagiyama slog Hanyu när han tog silvret på VM i fjol och har de mjukaste landningarna i startfältet. Även hans landsman Shoma Uno har en hög högstanivå och ljuvliga skär. Och Rysslands nyblivne europamästare Mark Kondratjuk kan vara en outsider om det är mycket missar bland de ovan nämnda åkarna. Sverige representeras av Nikolaj Majorov som på VM 2021 i Stockholm blev förste svensk att landa kvadrupel salcow på tävling. Nu får han återigen chansen att mäta sig med de allra bästa i världen. 

Partävlingen blir troligtvis en ren uppgörelse mellan Ryssland och Kina. De regerande världs- och europamästarna från Ryssland, Anastasia Mishina och Alexander Galliamov får gälla som guldfavoriter, eftersom deras säsong mer eller mindre bara har bestått av felfria eller mycket bra program. Frågan är hur de hanterar pressen när de nu i ett OS ställs mot hemmafavoriterna och dubbla världsmästarna Wenjing Sui och Cong Han. Sui/Han har vanligtvis förtrollande program och kommer ha publiken i ryggen, och åker de felfritt kan de mycket väl hamna överst på pallen. Rysslands Jevgenija Tarasova och Vladmir Morozov var inte långt bakom Mishina/Galliamov i EM och vill förstås inget hellre att ta sin första OS-medalj efter en lång karriär med många VM- och EM-medaljer. Det tredje ryska paret, Alexandra Boikova/Dmitri Kozlovskij har också en bra chans på medalj, om de får ihop alla sina element. 

I isdansen ligger allas ögon på de fyrfaldiga världsmästarna Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron från Frankrike, vars fridans normalt sett brukar vara konståkningsgodis som gränsar till konst. Efter att ha avstått EM kommer det bli intressant att se vilken form storfavoriterna är i, men allt annat än en seger får ses som en stor missräkning. Rysslands Victoria Sinitsina och Nikita Katsalapov vann VM i fjol i fransmännens frånvaro och får ses som första utmanare om guldet. Om bronset kan det bli en nordamerikansk kamp mellan Madison Chock/Evan Bates från USA, deras landsmän Madison Hubbell/Zachary Donahue och kanadensarna Piper Gilles/Paul Poirier. Även Rysslands Alexandra Stepanova/Ivan Bukin har kapacitet att utmana.  


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link