Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Adrian Pehrson

Viktig forskning om skador inom konståkning

26 MAJ 2021 10:03
Moa Jederström, doktorand vid Linköpings Universitet, har gjort en vetenskaplig studie om förekomsten av skador hos unga konståkare. Artikeln lyfter även vikten av ökad kunskap hos vuxna runtom unga idrottare om skador och återhämtning.
  • Skapad: 26 MAJ 2021 10:03

- Från förbundets sida välkomnar vi forskning och forskningsresultat kring konståkning för att i högre grad kunna verka för ett hållbart idrottande. Vår förbundsutvecklingsplan syftar till att sätta åkaren och åkarens hälsa i centrum och leda till livslångt idrottande så den här forskningen är oerhört värdefull för oss, säger Bertil Ahlqvist, Förbundschef.

Studien som genomförts med stöd av Svenska Konståkningsförbundet och Östra Götalands Konståkningsförbund bygger på en enkätundersökning gjord under säsongen 2018 - 2019 bland konståkare från föreningar tillhörande Östra Götalands Konståkningsförbund. I denna framkommer att en tredjedel av de unga som deltog i studien drabbats av skadeproblem under 2018 - 2019. Studien visar även på ett samband mellan skador och kost, samt vikten av ökad kunskap hos vuxna runtom unga idrottare om skaderisk och återhämtning.

En av grunderna i svensk konståkning är en hållbar sportslig utveckling. Det är viktigt att alla idrottare har en balans mellan träning, kost och återhämtning.

- Vi behöver den här typen av forskning och underlag i styrningen av utvecklingsarbetet. Detta visar på hur viktigt vårt arbete med förbundsutvecklingsplanen är för åkarens hälsa och för hållbart idrottande. Självklart är målet att alla våra åkare ska må bra och vara skadefria.


Läs mer om Moa Jederströms studie: Var tredje ung konståkare drabbad av skada

Skribent: Anna Sundkvist
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link