Hoppa till sidans innehåll

Konståkningsförbundets disciplinära nämnd tar ställning för barn och unga

04 MAR 2020 20:30
I dag har Konståkningsförbundets Etik- och Disciplinnämnd fattat beslut om anmälan mot Föreningen Solna Konståkning och föreningens huvudtränare.
  • Uppdaterad: 04 MAR 2020 20:30

I mitten av september 2019 tog Svenska Konståkningsförbundet emot en anmälan från en familj där den minderåriga dottern hävdades ha varit utsatt för missförhållanden i Föreningen Solna Konståkning på grund av huvudtränarens ledarskap.

I dag har Konståkningsförbundets Etik- och Disciplinnämnd fattat beslut om anmälan mot Föreningen Solna Konståkning och föreningens huvudtränare. Föreningen bedöms ha agerat med åtgärder omedelbart i samband med att anmälan inkom, då föreningen valde att stänga av tränaren under pågående utredning samt även tillsatte en egen, oberoende utredning för att genomlysa föreningens verksamhet och säkerhet för aktiva och tränare.

Den avstängda tränaren bedöms av Etik- och Disciplinnämnden i vissa hänseenden brutit mot Uppförandekoden 14 kap 2 § RF:s stadgar.

- Det är ett viktigt beslut och ställningstagande som Etik- och Disciplinnämnden har fattat idag. Barn och unga har rätt till en trygg idrottsmiljö och genom beslutet visar vi att ledarskap där aktiva kan befaras fara illa inte tolereras i svensk konståkning, säger Katarina Henriksson, ordförande Konståkningsförbundet.

Till grund för beslutet ligger en längre tids utredning utförd av Svenska Konståkningsförbundets Etik- och disciplinnämnd. Tränaren anses ha utsatt en minderårig aktiv för otillbörligt bemötande. I Uppförandekoden framgår tydligt att det är personens, i det här fallet den aktives, upplevelse av behandlingen som avgör om personen känner sig trakasserad eller inte. 

En lång process ligger bakom beslutet där många skriftväxlingar och oerhört omfattande skriftliga underlag hanterats. Nämndens beslut om påföljd innefattar den tid tränaren redan varit avstängd från föreningen och från förbundsuppdrag.

-Att vända sig till vuxna för hjälp är inte alltid lätt. Det kräver mod och jag vill tacka alla de barn och unga som nu gör sina röster hörda. Utredningen har varit omfattande och tidskrävande och jag har full förståelse för de som tycker att beslutet tagit för lång tid. Ett stort underlag har hanterats och vi har använt de verktyg vi i nuläget har tillgängliga för att säkra en träningsmiljö för våra unga som är trygg och välkomnande, avslutar Katarina Henriksson.

Konståkningsförbundet kommer ha fortsatt dialog med parterna.

Parterna har möjlighet att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden.

I anslutning till familjens anmälan mot Föreningen Solna Konståkning framträdde andra aktiva som vittnade om sina upplevelser om missförhållanden i andra föreningar. Svenska Konståkningsförbundet tog då beslut om att tillsätta en extern utredning för att genomlysa hela verksamheten. Syftet är att, med utredningens resultat som underlag, kunna vidta åtgärder för en verksamhet helt i enlighet med konståkningens uppförandekod där alla aktiva ska känna sig och vara välkomna och trygga.

För mer information kontakta:
Katarina Henriksson, ordförande Konståkningsförbundet, 0767 606261


Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link