Hoppa till sidans innehåll

Glädje, glöd och gemenskap i svenska landslaget

29 DEC 2016 15:06
Glädje, glöd, och gemenskap är ledorden för Svenska Konståkningsförbundet. Men hur gör man för att skapa gemenskap bland singelåkarna, som tävlar individuellt? Sportchef Anna Hörnqvist berättar.
  • Skapad: 29 DEC 2016 15:06

– Vi har teamaktiviteter på läger och när vi träffas. Då kan det också handla om att vi diskuterar hur vi tillsammans med åkare och tränare kan lyfta svensk konståkning. Vi vill att alla ska känna just glädje, glöd och gemenskap.

Hur viktigt är det?
– Jag tycker att det är mycket viktigt. Jag ser också att man inom exempelvis simning och längdskidåkning också jobbar mycket med de här bitarna. Även om det finns stafetter inom de idrotterna är de också i huvudsak individuella. Utmaningen för oss är att vi har fler tränare, oftast en tränare per aktiv, medan de kanske har en landslagstränare som har ett ansvar för fler aktiva. Jag tycker att vi har fått ihop ett bra landslagsledarteam där vi märker att tränarna hjälper varandra exempelvis på elitserien och på internationella tävlingar.

Isabelle Olsson från Mörrums Konståkningsklubb är med i förbundets toppgrupp och har varit med på många landslagsläger.

Det brukar vara bra teamkänsla på landslagslägren, när vi gör aktiviteter tillsammans och har roligt ihop, säger hon.

Det är mest på internationella tävlingar det spelar roll, då tittar man på varandras tävlingar och hejar. Och efteråt äter man middag tillsammans. Men på tävlingar hemma har man mest fokus på sitt eget, då är det förstås inte samma sak.

Det håller Anna Hörnqvist med om.
– På exempelvis SM är det naturligt att åkarna är med sina klubbkamrater.

Vad är den stora utmaningen i att skapa lagkänsla i en individuell idrott som konståkning?
– Det är att de är konkurrenter, att det är lagkompisen som kan bli uttagen att tävla ett mästerskap i stället för jag själv. Då kan det vara svårt. Men vi försöker få åkarna och tränarna att förstå att de är beroende av varandra, att det är konkurrensen som lyfter dem. Det ska vara en sporre för att bli bättre.

Hur tycker du att utvecklingen av lagkänslan sett ut över tid?
– Jag tycker det har blivit bättre. Alla hjälper varandra mer nu än tidigare, och vill dela med sig av sin kunskap, i stället för att hålla den för sig själv. Samtidigt kan vi alltid bli bättre och vi arbetar fortlöpande med teamet, säger Anna Hörnqvist.

Svenska Konståkningsförbundet införde 2016 en Uppförandekod, ett arbetsverktyg för alla inom konståkningen, en värdegrund och gemensamma riktlinjer som ska hjälpa aktiva och ledare inom konståkningen att skapa en idrott som lockar fler, och där fler stannar kvar längre. Läs mer om Uppförandekoden här.

 

Dela något som gör vår idrott bättre! 

Under säsongen kommer #skatesweden att publicera en artikelserie om hur våra konståkningsstjärnor, föreningar, ledare, aktiva och föräldrar arbetar för att göra vår idrott bättre varje dag.

Därför vill #skatesweden höra om alla bra initiativ, om alla föreningar och människor som förtjänar en guldstjärna för något speciellt de gör för att göra vår idrott bättre! Maila till This is a mailto link eller skicka ett meddelande till vår Facebooksida –www.facebook.com/skatesweden

Skribent: Johanna Lagerman
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link