Hoppa till sidans innehåll

Vaccinera klubben mot doping - ny adress!

28 SEP 2010 10:53
Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag? Hur skulle ni göra då? Har ni någon antidopingpolicy att ta hjälp av? Om inte, kan det vara en bra idé att vaccinera er klubb mot doping.
  • Skapad: 28 SEP 2010 10:53

 

Riksidrottsförbundet (RF) är ansvarigt för antidopingarbetet i Sverige. Alla 70 specialförbund har egna antidopingprogram och de 21 distriktsförbunden arbetar förebyggande mot doping.

Dopingkontrollerna görs alltid utan förvarning, främst på junior- och seniorelit men även motionärer kan bli testade. Kontrollerna genomförs såväl i samband med tävling som på träning. Dopingprov kan även tas vid andra tillfällen, t ex hembesök. I Sverige genomförs kontrollerna av RF:s legitimerade dopingkontrollfunktionärer. Vid utlandsvistelse kan svenska idrottare bli dopingkontrollerade av det besökta landets antidopingorganisation, under förutsättning att de också antagit världsantidopingkoden (WADC).

Vid dopingkontroll ger idrottsutövaren ett urin- och/eller blodprov, som sedan skickas till ett godkänt dopinglaboratorium för analys. Enligt RF:s stadgar och antidopingreglemente är alla idrottsutövare skyldiga att vid anmodan genomgå dopingkontroll. Hur en dopingkontroll går till är noggrant reglerat i föreskrifter och för genomförandet svarar särskilt utbildade dopingkontrollanter legitimerade av RF.

Den gamla Röda Listan över dopingklassade läkemedel som tidigare fanns som folder och trycktes i samarbete med Apoteket har lagts ner och istället ersatts med en webbaserad lösning. Röda Listan som nu endast finns på RF:s hemsida är både enklare och säkrare att använda. Man kan enkelt söka upp läkemedel på Röda Listan och om man är osäker på namn eller stavning går det att söka på del av namn eller första bokstaven. De läkemedel som kommer upp som svar på sökningen omfattas av dopingreglerna.

För att komma till dopinglistorna: https://www.rf.se/Vi-arbetar-med/Antidoping2/Dopinglistor/

Vill du vaccinera klubben mot doping (ny adress): www.rf.se/vaccinera

 

 

Skribent: Linda Stenström

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link