Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dennis Wernersson

Studera idrott eller idrotta och studera? - del 1

06 APR 2016 14:00
Är drömmen att få jobba med idrott? Eller vill du kombinera din träning med vidarestudier inom andra områden? Sista ansökningsdatum för höstens studier närmar sig och vi listar några av möjligheterna att studera vidare inom idrott och andra ämnesområden.
  • Skapad: 06 APR 2016 14:00

IDROTT OCH HÄLSA PÅ UNIVERSITET OCH HÖGSKOLA

Vill du vara med och utveckla framtidens idrottsorganisation, bli tränare eller kanske hälsopedagog? Då kan utbildningar på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm vara något för dig. GIH är Sveriges enda självständiga fackhögskolan inom idrott, fysisk aktivitet och hälsa, och erbjuder fyra grundprogram, ett mastersprogram och flertalet fristående kurser. Inom GIH bedrivs också forskning inom idrottsområdet.

För mer information om utbildningar på GIH: http://www.gih.se/Utbildning/

Det finns även en mängd utbildningar och kurser inom området idrott och hälsa på landets övriga universitet och högskolor. För mer information om idrotts- och hälsoutbildningar besök www.antagning.se där samtliga program och kurser på alla universitet och högskolor finns samlade.

Sista ansökningsdatum till höstens utbildningar är den 15 april.

BOSÖN IDROTTSFOLKHÖGSKOLA

Bosön på Lidingö, strax utanför Stockholm, utgör Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Här finns även Bosön Idrottsfolkhögskola som är en folkhögskola med inriktning på idrott och hälsa. Här kan du exempelvis studera Idrottens Organisationsledarlinje och efter avslutad utbildning jobba inom sportsmanagemnet eller som idrottskonsulent. För mer information om studier på Bosön: https://iof4.idrottonline.se/SISUIdrottsutbildarna/Arbetsrum1/BosonIdrottsfolkhogskola/

Sista ansökningsdatum till Bosön Idrottsfolkhögskola är den 30 april.

KOMBINERA TRÄNING MED VIDARESTUDIER PÅ HÖGSKOLA ELLER UNIVERSITET

Flera av landets universitet och högskolor erbjuder elitidrottare möjligheten till anpassade studier. Dessa lärosäten är kopplade till Riksidrottsförbundet och delas upp i Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten. 

Ett Riksidrottsuniversitet (RIU) ska ge, av Svenska Konståkningsförbundet definierade (potentiella och aktuella), landslagsidrottare möjligheten till ett individuellt studieupplägg på ett utbildningsprogram, på dess olika delkurser samt på fristående kurser. För studenten innebär det att möjlighet ges till anpassade studier vad det gäller föreläsningar, studietakt och tentamina. RIU ska också ge support för karriärrådgivning, karriärövergångar samt karriärutveckling.

Ett Elitidrottsvänligt lärosäte ska ge studenterna möjligheten till anpassade studier och en ökad flexibilitet vad det gäller föreläsningar, studietakt och tentamina. Skillnaden mot ett RIU är dock möjligheten att få ett helt individuellt och flexibelt upplagt program. 

För mer information om vilka universitet och högskolor som är RIU och EVL: https://www.svenskkonstakning.se/Trana/RiksidrottsuniversitetRIUEVL/

För mer information om ansökningsprocesser: http://www.svenskidrott.se/Elitidrott/Riksidrottsuniversitet/

 

Hur är det egentligen att studera på GIH och Bosöns Idrottsfolkhögskola? Vi passar på att fråga två som vet! Läs om Moa Lindgren (student på GIH) och Caroline Andersson (fd student på Bosöns Folkidrottshögskola) i del 2 av Studera idrott eller idrotta och studera?

Skribent: Anna Sundkvist

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link