Hoppa till sidans innehåll

Arkiv


Träning, läger, test och tävling - vad gäller?

Observera att lokala restriktioner kan förekomma beroende på smittspridningsläge och gäller i sådana fall före de nationella allmänna råden. Stäm därför av med din kommun om vad som gäller i er kommun och/eller de anläggningar ni har verksamhet i.

Träning

Folkhälsomyndigheten har genomgående ansett att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och att idrott och träning ska fortsätta. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

Personer födda 2001 och tidigare bör när de tränar idrott

  • hålla avstånd till varandra
  • inte dela utrustning med varandra
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
  • undvika gemensamma omklädningsrum
  • resa till och från aktiviteten individuellt
  • utföra aktiviteten i mindre grupper.

Råden ovan gäller inte barn och unga födda 2002 och senare eller personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Inom svensk konståkning träffas landslaget av undantaget yrkesmässig idrott och kan därmed träna normalt under rådande restriktioner.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/

Läger

Läger kan genomföras i begränsad omfattning från den 1 juni, men det är fortsatt viktigt att minska risken för smittspridning. Läger bör därför genomföras med mindre grupper som inte blandas. Det är också viktigt att ha rutiner för att hantera eventuell smittspridning och för hur deltagare ska kunna åka hem om någon deltagare får sjukdomssymtom.

Utgångspunkten för de nya allmänna råden är Folkhälsomyndighetens aktuella bedömning. Skulle läget i smittspridningen förändras behöver lägerverksamheterna vara beredda på att planera om.

Tänk även på att lokala restriktioner kan förekomma beroende på smittspridningsläge och gäller i sådana fall före de nationella allmänna råden. Det är upp till varje lägerarrangör att kolla upp vad som gäller i den aktuella kommunen/regionen.

Läs mer här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/lager-och-cuper

Test

Test kan genomföras från den 1 juni i begränsad omfattning. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten för minskad smittspridning om ni arrangerar test. Vid arrangemang av test bör en riskbedömning alltid göras. Detta gäller i synnerhet när arrangören tar ställning till hur många deltagare/föreningar som ska delta och hur många tester som ska ordnas.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/

Tävling

Från den 1 juni är det åter tillåtet för tävling, dock i mindre omfattning. Vid arrangemang av cuper, matcher eller tävlingar bör en riskbedömning alltid göras. Detta gäller i synnerhet när arrangören tar ställning till hur många deltagare som ska delta och hur många matcher eller tävlingar som ska ordnas.

Läs mer här: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/matchochtavlingimindreomfattningtillatsforallaaldrar/

Uppdaterad: 08 SEP 2021 11:00 Skribent: Anna Sundkvist
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link