Hoppa till sidans innehåll

Information om Covid-19


Uppdaterat 8 september:

Flera lättnader i restriktioner har införts under sommaren. Folkhälsomyndigheten har tagit bort de allmänna råden kring idrottsaktiviteter och råden riktade specifikt till idrottsföreningar. Det innebär att det inte längre finns någon särskild begränsning vad gäller träning, tävling och matcher i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar. Den 7 september meddelade regeringen att deltagarbegränsningarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort den 29 september. Svenska Konståkningsförbundet kommer inom kort att återkomma om vad detta innebär för svensk konståkningsverksamhet. 

Trots att restriktionerna har blivit färre är det viktigt att tänka på att det fortfarande pågår en pandemi. Det är viktigt att aktiviteter genomförs så smittsäkert som möjligt och att vi alla fortsatt hjälps åt att minska smittspridningen. Följ rekommendationer, var försiktiga och ta hand om varandra!


Coronaviruset påverkar svensk konståkning på många sätt. Svenska konståkningsförbundet är inte sakkunniga och agerar inte myndighet. Vi  följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi förväntar oss att även våra föreningar följer dessa.

Vi har full förståelse för den oro och osäkerhet som spridningen skapar. För att undvika ryktesspridning och för att hålla er uppdaterade på utvecklingen och eventuella nya riktlinjer vill vi uppmana våra medlemmar att följa officiella informationskällor. Det är också viktigt att vi alla respekterar individens val att delta eller inte i aktiviteter som arrangeras i våra föreningar.

Svenska Konståkningsförbundet följer den dagliga rapporteringen kring myndigheters rekommendationer och beslut och samlar löpande relevant information på denna sida. 


Svenska myndigheters råd och riktlinjer

Föreskrifter och allmänna råd: Folkhälsomyndigheten föreskrifter och allmänna råd gäller sedan den 14 december 2020.De allmänna råden till enskilda och till idrottsföreningar när det gäller idrottsaktiviteter är sedan den 1 juli borttagna. Mer om föreskrifter och allmänna råd

Pandemilagen: Den så kallade pandemilagen gäller från den 10 januari 2021. Från den 1 juli gäller olika maxantal – från 50 till 3000 – vid offentliga tillställningar som idrottsevenemang med publik och tävlingar utanför en avgränsad arena (skog och mark, väg och vatten). Den 29 september 2021 tas maxantalet bort. Därmed kommer inga begränsningar finnas kvar vad gäller antal åskådare eller utövare. Mer om pandemilagen


Riksidrottsförbundets information hur idrottsrörelsen påverkas

Riksidrottsförbundet: Här kan du läsa mer om hur coronavirusets spridning påverkar idrottsrörelsen.

Riksidrottsförbundet frågor och svar: Här kan du läsa om vanliga frågor och svar från RF angående konsekvener för Idrottsrörelsen

Råd för idrottare, ledare och föräldrar i coronatider: Inställda tävlingar och minskade träningsmöjligheter påverkar aktiva, ledare och föräldrar både praktiskt men också hur vi mår. Riksidrottsförbundet har tagit fram idrottspsykologiska råd för att hantera effekten av coronapandemin.


Mer om coronaviruset och covid-19

Folkhälsomyndigheten:  Folkhälsomyndigheten är regeringens expertmyndighet och har all information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 samlad på sin webbplats. Där hittar du relevant information om coronaviruset samt de senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även öppnat en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset och sjukdomen covid-19. 

Regeringens samlade information om coronaviruset

Utrikesdepartementet(UD: Vi följer rekommendationerna i Utrikesdepartementets reseinformation. I UDs app ”UD RESKLAR” kan du få notiser baserat på var du befinner dig med aktuell information. Här finns även information specifikt om Coronaviruset.

Krisinformation från svenska myndigheter

World Health Organization (WHOPå WHOs hemsida kan du läsa mer om Coronaviruset, förhållningssätt till resor mm. 


Ekonomi

Många föreningar drabbas ekonomiskt av inställda träningar, tävlingar och andra evenemang. Här hittar du information av ekonomisk karaktär, till exempel om kompensationsstöd för föreningar.


Så kan du minska smittspridningen

  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma när du är sjuk
  • Använd handsprit
  • Håll avstånd

Till Folkhälsomyndighetens sida "Skydda dig själv och andra"


 

 

 

 

Uppdaterad: 10 SEP 2021 09:04 Skribent: Anna Sundkvist
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link