Hoppa till sidans innehåll

Information om Covid-19


Coronaviruset påverkar svensk konståkning på många sätt. Vi får in många frågor kring förbundets rekommendationer för träning, tävling och resor med hänvisning till Coronavirusets spridning. Svenska Konståkningsförbundet är inte sakkunniga och agerar inte myndighet. Vi följer regeringsbeslut och myndigheters rekommendationer och vi förväntar oss att även våra föreningar följer dessa. Utifrån regeringsbeslut och rekommendationer har Svenska Konståkningsförbundets styrelse beslutat om att svensk konståknings aktiviteter inte ska bidra till ökad smittspridning.

Vi har full förståelse för den oro och osäkerhet som spridningen skapar. För att undvika ryktesspridning och för att hålla er uppdaterade på utvecklingen och eventuella nya riktlinjer vill vi uppmana våra medlemmar att följa officiella informationskällor. Det är också viktigt att vi alla respekterar individens val att delta eller inte i aktiviteter som arrangeras i våra föreningar.

Svenska Konståkningsförbundet följer den dagliga rapporteringen kring myndigheters rekommendationer och beslut och samlar löpande relevant information på denna sida. 

Det är viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen. Följ rekommendationer, var försiktiga och ta hand om varandra!


Hur påverkar coronaviruset covid-19 svensk konståkning?

Svenska konståkningsförbundet följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan den 19 oktober har Folkhälsomyndigheten även möjlighet att besluta om lokala allmänna råd – med skärpta restriktioner – för en region eller del av region. Råden innebär fler åtgärder än de råd som gäller utanför det utpekade området.

Träning

Folkhälsomyndigheten har genomgående ansett att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och att idrott och träning ska fortsätta. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. När det är möjligt - håll träningarna utomhus. Läs mer om träning här.

Tävling

I de nationella råd som trädde i kraft den 14 december och gäller fram till den 30 juni 2021 avråds från tävlingar.

Här kan du läsa mer om tävling.

Ekonomi

Många föreningar drabbas ekonomiskt av inställda träningar, tävlingar och andra evenemang. Vi får många frågor av ekonomisk karaktär och har därför samlat information om exempelvis kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen. Här kan du läsa mer om ekonomiska frågor och covid-19 t.e.x. kompensationsstöd, LOK-stöd mm.


Mer information om hur corona påverkar idrotten

Riksidrottsförbundet: Här kan du läsa mer om hur coronavirusets spridning påverkar idrottsrörelsen.

Riksidrottsförbundet frågor och svar: Här kan du läsa om vanliga frågor och svar från RF angående konsekvener för Idrottsrörelsen

Råd för idrottare, ledare och föräldrar i coronatider : Inställda tävlingar och minskade träningsmöjligheter påverkar aktiva, ledare och föräldrar både praktiskt men också hur vi mår. Riksidrottsförbundet har tagit fram idrottspsykologiska råd för att hantera effekten av coronapandemin.


Så kan du minska smittspridningen

  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma när du är sjuk
  • Använd handsprit
  • Håll avstånd

Till Folkhälsomyndighetens sida "Skydda dig själv och andra"


Information och länkar till informationskällor

Folkhälsomyndigheten:  På deras hemsida hittar du relevant information om coronaviruset samt de senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även öppnat en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Ring 113 13 om du har frågor.

Utrikesdepartementet(UD: Vi följer rekommendationerna i Utrikesdepartementets reseinformation. I UDs app ”UD RESKLAR” kan du få notiser baserat på var du befinner dig med aktuell information. Här finns även information specifikt om Coronaviruset.

World Health Organization (WHO: På WHOs hemsida kan du läsa mer om Coronaviruset, förhållningssätt till resor mm. 

 

 

 

Uppdaterad: 02 APR 2020 12:38 Skribent: Anna Sundkvist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link