Hoppa till sidans innehåll

Information om Covid-19


Coronaviruset påverkar svensk konståkning på många sätt. Svenska konståkningsförbundet är inte sakkunniga och agerar inte myndighet. Vi  följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi förväntar oss att även våra föreningar följer dessa.

Vi har full förståelse för den oro och osäkerhet som spridningen skapar. För att undvika ryktesspridning och för att hålla er uppdaterade på utvecklingen och eventuella nya riktlinjer vill vi uppmana våra medlemmar att följa officiella informationskällor. Det är också viktigt att vi alla respekterar individens val att delta eller inte i aktiviteter som arrangeras i våra föreningar.

Svenska Konståkningsförbundet följer den dagliga rapporteringen kring myndigheters rekommendationer och beslut och samlar löpande relevant information på denna sida. 

Det är viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen. Följ rekommendationer, var försiktiga och ta hand om varandra!


Träning, läger, test och tävling - vad gäller?

Observera att lokala restriktioner kan förekomma beroende på smittspridningsläge och gäller i sådana fall före de nationella allmänna råden. Stäm därför av med din kommun om vad som gäller i er kommun och/eller de anläggningar ni har verksamhet i.

Träning

Folkhälsomyndigheten har genomgående ansett att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och att idrott och träning ska fortsätta. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

Personer födda 2001 och tidigare bör när de tränar idrott

 • hålla avstånd till varandra
 • inte dela utrustning med varandra
 • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
 • undvika gemensamma omklädningsrum
 • resa till och från aktiviteten individuellt
 • utföra aktiviteten i mindre grupper.

Råden ovan gäller inte barn och unga födda 2002 och senare eller personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Inom svensk konståkning träffas landslaget av undantaget yrkesmässig idrott och kan därmed träna normalt under rådande restriktioner.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/

Läger

Läger kan genomföras i begränsad omfattning från den 1 juni, men det är fortsatt viktigt att minska risken för smittspridning. Läger bör därför genomföras med mindre grupper som inte blandas. Det är också viktigt att ha rutiner för att hantera eventuell smittspridning och för hur deltagare ska kunna åka hem om någon deltagare får sjukdomssymtom.

Utgångspunkten för de nya allmänna råden är Folkhälsomyndighetens aktuella bedömning. Skulle läget i smittspridningen förändras behöver lägerverksamheterna vara beredda på att planera om.

Tänk även på att lokala restriktioner kan förekomma beroende på smittspridningsläge och gäller i sådana fall före de nationella allmänna råden. Det är upp till varje lägerarrangör att kolla upp vad som gäller i den aktuella kommunen/regionen.

Läs mer här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/lager-och-cuper

Test

Test kan genomföras från den 1 juni i begränsad omfattning. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten för minskad smittspridning om ni arrangerar test. Vid arrangemang av test bör en riskbedömning alltid göras. Detta gäller i synnerhet när arrangören tar ställning till hur många deltagare/föreningar som ska delta och hur många tester som ska ordnas.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/

Tävling

Från den 1 juni är det åter tillåtet för tävling, dock i mindre omfattning. Vid arrangemang av cuper, matcher eller tävlingar bör en riskbedömning alltid göras. Detta gäller i synnerhet när arrangören tar ställning till hur många deltagare som ska delta och hur många matcher eller tävlingar som ska ordnas.

Läs mer här: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/matchochtavlingimindreomfattningtillatsforallaaldrar/


Ekonomi

Många föreningar drabbas ekonomiskt av inställda träningar, tävlingar och andra evenemang. Här hittar du information av ekonomisk karaktär, till exempel om kompensationsstöd för föreningar.


Mer information om hur corona påverkar idrotten

Riksidrottsförbundet: Här kan du läsa mer om hur coronavirusets spridning påverkar idrottsrörelsen.

Riksidrottsförbundet frågor och svar: Här kan du läsa om vanliga frågor och svar från RF angående konsekvener för Idrottsrörelsen

Råd för idrottare, ledare och föräldrar i coronatider : Inställda tävlingar och minskade träningsmöjligheter påverkar aktiva, ledare och föräldrar både praktiskt men också hur vi mår. Riksidrottsförbundet har tagit fram idrottspsykologiska råd för att hantera effekten av coronapandemin.


Så kan du minska smittspridningen

 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Stanna hemma när du är sjuk
 • Använd handsprit
 • Håll avstånd

Till Folkhälsomyndighetens sida "Skydda dig själv och andra"


Information och länkar till informationskällor

Folkhälsomyndigheten:  På deras hemsida hittar du relevant information om coronaviruset samt de senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även öppnat en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Ring 113 13 om du har frågor.

Utrikesdepartementet(UD: Vi följer rekommendationerna i Utrikesdepartementets reseinformation. I UDs app ”UD RESKLAR” kan du få notiser baserat på var du befinner dig med aktuell information. Här finns även information specifikt om Coronaviruset.

World Health Organization (WHO: På WHOs hemsida kan du läsa mer om Coronaviruset, förhållningssätt till resor mm. 

 

 

 

Uppdaterad: 01 JUN 2021 10:47 Skribent: Anna Sundkvist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link