Hoppa till sidans innehåll

Träff 1 : Angered Arena - 10 Oktober


Träff 1 i Angered Arena : Isdans och Gymnastisk

Söndag 10 Oktober i Angered Arena kommer vi, tillsammans med Nacka TKs Tränare och Åkare att gå igenom grunder i Isdans såsom mönster åkning, twizzlar, par piruetter och olika grund övningar. 

Detaljerad program :

14.00 : Hej och välkommen
14.15-15.10 : Gymnatisk
15.10-15.20 : Fika
15.30 - 17.30 : Is träning
17.30 - 18.10 : Gemensam tränarråd och åkarråd som avrundning

Ledare : 

Åkarråd/Tränarråd: Liselotte Walter + Elin Petersson 
Gymnastik: Elin Petersson 
Isdans: Tränare från Nacka Teamkonståkningklubb + 1 par + 2-3 soloåkare  

 

Karin Skarstedt

Tränare i Nacka TK
Isdans ansvarig

Karin Skarstedt startade Nacka Teamåkningsklubb. Karin har åkt isdans i tio år och tävlat nationellt och internationellt. Hon var med och introducerade solodansen i Sverige och har sedan 1980 varit tränare i solodans, isdans och synkroniserad konståkning (synkro eller teamåkning).
Karin har också arbetat som tränare i Australien där hon även fått sin utbildning i isdans och både åkt och tränat i England. 

Instruktörsutbildning: Steg 3 synkro, Steg 3 isdans, Steg 2 singel (SKF)

Vad är Isdans och Solodans ? 

Isdans och solodans är de dansanta grenarna av konståkningen med fokus på takt och rytm. I isdansen handlar det om att fånga musikens karktär och man utgår från vals, foxtrot och andra danser utförda på golv och det ser ut som man dansar. Det förekommer inga hopp i isdans och solodans.

Isdans : 

Isdansen uppstod redan på 1800-talet, var första gången med på ett världsmästerskap 1952 och blev OS-gren 1976.

Till Sverige kom isdansen 1969 då Akademiska Konståkningsklubben bildades i Stockholm. 1974 bildades Göteborgs isdansklubb och isdansen kom i gång även på västkusten. I början var det fler studerande på högskola och universitet som började med isdans men det tog bara några år så var det fler ungdomar som intresserade sig för isdansen och tränade för att ta tester och tävla. Ulla Örnmarker och Tomas Svedberg var de första svenska mästarna i isdans 1981 då SM hålls i Karlskrona. Under de följande tio åren deltog isdanspar i SM (förutom 1986 och 1990).

Solodans :

Solodans är som isdans med en åkare. Solodansen ska återspegla dans på golv och precis som i isdans är fokus på takt och rytm. Solodans finns i många länder i världen och alla länder gör upp sina regler för solodansen eftersom det ännu inte finns gemensamma internationella regler. Solodans introducerades i Sverige på initiativ av Svenska Konståkningsförbundets Breddkommitté (numera Utvecklingskommittén) 2008 och den första tävlingen hölls i Linköping 2009.

Mer om isdans och solodans :

Vid isdanstävlingar visar åkarna upp två delar - mönsterdans och fridans alternativt kortdans och fridans.

I mönsterdansen är steg, takt och tempo bestämt. I kortdansen bestämmer ISU varje säsong vilken mönsterdans som ska ingå samt ett antal obligatoriska element som lyft, stegsekvenser, danspiruetter och twizzlar.

I fridansen är det fritt för isdansparet/soloåkaren att välja musik men det är även här ett antal obligatoriska element som lyft, stegsekvenser och twizzlar som ska finnas med i programmet.

I solodansen ersätts lyft av poser, både i mönsterdansen/kortdansen och fridansen.

Uppdaterad: 08 SEP 2021 16:05 Skribent: Julien Leclerc
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Konståkningsförbund
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266145
E-post: info@skategoteborg.c...

Se all info