Hoppa till sidans innehåll

Så börjar du med konståkning/synkroDe första stapplande stegen i en konståkares karriär börjar oftast i en skridskoskola när barnen är 3-4 år. Självklart kan man börja i vilken ålder som helst, men man bör inte vara yngre. Det är aldrig för sent att börja med konståkning, många föreningar erbjuder även vuxna att börja i skridskoskola. 

Oftast åker man 1 timme per vecka och lär sig åka skridskor främst genom lekar och lekfulla teknikövningar.

Nästa steg är att börja ta skridskoskolemärken - pins i form av ett lejon som heter Leo - som finns för åtta (8) olika nivåer. Vanligtvis tar det 2-3 säsonger att klara alla märken, självklart beroende på ålder, kunnande, ambition och antal träningstimmar. Barnen är oftast mellan 5-10 år när de tar sina första skridskoskolemärken. Träningsdosen ligger på 2-5 timmar per vecka och många går över till en konståkningsgrupp när de klarat märke 8.

När alla åtta märken är avklarade är det dags att börja lära sig svårare moment som enkelhopp och stå- resp. sittpiruetter. Barnen får möjlighet att testa sig enligt ett väl genomtänkt testsystem för att få börja tävla. Man börjar med Grundtest Basic och Grundtest Fri. Barnen är vanligtvis från 7 år och uppåt när de börjar testa. Barnen får inte tävla överhuvudtaget om de inte har Grundtest i Friåkning.

När barnen har klarat sin Grundtest Fri får de börja tävla med ett program. Programmet åks till musik och läggs upp efter relativt givna mallar. Yngsta kategorin heter Miniorer och beroende på testnivå är barnen A, B eller C Miniorer. Man är Minior till det året man fyller 10 år. Miniorer brukar träna 3-8 timmar per vecka.

Därefter blir åkaren Ungdom och har fortsatt att testa upp sig med allt svårare moment. Ungdomsåkare är man mellan 10-14 år. Normalt tränar ungdomsåkarna 5-10 timmar per vecka.

Efter Ungdomsperioden blir åkaren Junior (mellan 15-18 år) och därefter Senior. Träningstimmarna här varierar otroligt mycket beroende på nivå, tillgång till istider samt ambitionen. En elitåkare tränar 15-20 timmar per vecka på såväl Junior- som Seniornivå.

Uppdaterad: 07 FEB 2017 11:38

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link