Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssystem


Tävlingsverksamheten i Sverige följer de regler och riktlinjer som beslutas av Svenska Konståkningsförbundet.

Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingstyper anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns på sidan Svenska regler.

 

  • Förbundstävling arrangeras för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM/RM, SKF-trofén, Elit-/morgondagarseriens deltävlingar och Final samt Elittävlingar i Synkro.
  • SM-veckan i konståkningen äger vanligen rum i december och är en konståkningsfest som varar i dagarna fem. SM-veckan innehåller SM, JSM, USM och Riksmäterskap för singel och par. Ca 90-100 åkare deltar i SM-veckan årligen.
  • Elitserien består av 12 deltävlingar som avgörs fördelade på olika orter under en säsong och mynnar ut i en åtråvärd final för ca 50-talet åkare fördelade på seniorer och juniorer herrar och damer och ungdomsklasser pojkar och flockor. På deltävlingarna samlar deltagarna poäng baserat på placeringar och ranordnas i elitserietabellen. Elitserietabellen fungerar som kvalverktyg till såväl SM som till Elitseriefinalen. För SM rälnas de två bästa resultaten av de tre första tävlingarna. Till elitseriefinalen, som avslutar tävlingssäsongen, ligger de 3 bästa resulteten på hösten och de två bästa på våren i potten. Mer om elitserien finns att läsa här.
  • A-tävling sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, och fungerar  som ett kvalverktyg till Elitserien. Alla DM genomförs som A-tävling.
  • Klubbtävling är avsedd för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video.
  • Stjärntävling är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, med låga krav på tekniskt innehåll i tävlingsprogrammen. Bedömningen av åkarnas prestationer sker av bedömare i ett slutet system och varje åkare får en individuell skriftlig utvärdering av huvudbedömaren. Alla åldrar och alla kategorier i alla discipliner - Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro - kan tävla i Stjärntävling.
  • Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av av lekmän under ledning av en huvudbedömaren.
Uppdaterad: 2016-11-09 17:19
Elitserien 2016-2017


rådochstöd_svkonstakning_150px


SKF_Index_Webshop

SKF_Index_Utbildning

  

 Jämlik Ishall

                                                

 

Sponsorer

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
Fax: 08-6996429
E-post: This is a mailto link