Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssystem


Tävlingsverksamheten i Sverige följer de regler och riktlinjer som beslutas av Svenska Konståkningsförbundet.

Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingstyper anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns på sidan Svenska regler.

 

  • Förbundstävling arrangeras för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM/RM, SKF-trofén, Elit-/morgondagarseriens deltävlingar och final samt Kvaltävlingar i Synkro.
  • SM-veckan i konståkningen äger vanligen rum i december och är en konståkningsfest som varar i dagarna fem. SM-veckan innehåller SM, JSM, USM och Riksmäterskap för singel och par. Ca 90-100 åkare deltar i SM-veckan årligen.
  • Elitserien består av 12 deltävlingar som avgörs fördelade på olika orter under en säsong och mynnar ut i en åtråvärd final för ca 50-talet åkare fördelade på seniorer och juniorer herrar och damer och ungdomsklasser pojkar och flickor. På deltävlingarna samlar deltagarna poäng baserat på placeringar och rangordnas i elitserietabellen. Elitserietabellen fungerar som kvalverktyg till såväl SM som till Elitseriefinalen. För SM räknas de två bästa resultaten av de tre första tävlingarna. Till elitseriefinalen, som avslutar tävlingssäsongen, ligger de tre bästa resulteten på hösten och de två bästa på våren i potten. Mer om elitserien finns att läsa här.
  • A-tävling sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, och fungerar  som ett kvalverktyg till Elitserien. Alla DM genomförs som A-tävling.
  • Klubbtävling är avsedd för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video.
  • Stjärntävling finns för åkare i början av sin tävlingskarriär.  Här är kraven på tekniskt innehåll låga, och här används också ett enklare bedömningssystem än i tävlingarna på de högre nivåerna. Den tävlande får ett Stjärnprotokoll där olika bedömningspunkter belönas med stjärnor samt utvecklande kommentarer. Stjärntävlingar finns liksom klubbtävlingar för alla discipliner, alltså synkro, singel, par, och isdans.
  • Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av av lekmän under ledning av en huvudbedömaren.
Uppdaterad: 02 JAN 2018 18:10

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link