Hoppa till sidans innehåll

Istidsbehov


I singel och par/isdans utför åkarna moment individuellt/par till musik. Träning sker ofta i grupp, men för att optimera förberedelserna för tävling krävs även ”tävlingslik” träning som då är individuell/parvis på tom bana.

Synkroniserad konståkning är när lag om 12-20 åkare tränar och tävlar gruppvis i formationer samt att åkarna även tränar teknik individuellt.

I konståkning delas oftast åkarna in i grupper efter tekniska färdigheter och inte enbart efter ålder. Det betyder att en grupp kan bestå av åkare med stora ålderspann. Elitåkare och breddåkare/nybörjare kan bli en fara för varandra om dessa befinner sig på isen samtidigt. Skillnaden på hastigheten på åkarna är mycket stor. Elitåkare kan ej träna samtidigt på isen som breddåkare/nybörjare, p.g.a. främst olycks- och skaderisk.  Max antal åkare på isen varierar (se tabell nedan) beroende av vilken typ av aktivitet som genomförs samt på vilken nivå som åkarna befinner sig på. Detta för att uppnå kvalitet på träningen och för att förhindra skador och olyckor på isen.

Istidsfördelning baseras i många kommuner på antalet åkare på isen, inte på vad den aktuella idrotten har för behov. Detta är en mycket stor utmaning för svensk konståkning då vi frånsett synkron bör hålla ner antalet deltagare på isen och därmed hamnar i underordnad position i relation till lagidrotter utifrån de istidsfördelningsmodeller som baseras på antalet deltagare.

En normalstor konståkningsförening har behov av ca 30 timmar istid per vecka för att tillgodose behoven som de olika kategorierna inom föreningen har.

Även när det gäller issäsongen planerar många kommuner efter andra idrotters behov och inte efter konståkningens behov. Konståkningens tävlingssäsong är idag från början av september till mitten av april. Behovet av istider är dock i själva verket 11 månader per år för att hinna förbereda sig inför kommande säsong.

Nedanstående kan fungera som en mall för vad de olika kategorierna inom konståkning har för istidsbehov. Antalet åkare på isen tar hänsyn till säkerheten för åkarna för att så lite som möjligt av skador och olyckor ska uppstå samt att det ska vara bra kvalitet för utvecklingen av åkarna.

Typ av åkare Isbehov timmar/vecka Antal åkare på isen samtidigt
Internationell elit 15-24 Max 8 st
Nationell elit 10-15 Max 12 st
Elitsatsande åkare 10-15 Max 15 st
Tävlingsåkare 6-10 Max 18 st
Bredd-, Show-, Träningsgrupp 2-10 Max 20 st
Skridskoskola 1-3 Upp till 50 st
Synkroåkare, elit 15-24 Max 30 st (Ett lag)
Synkroåkare, nationell 10-15 Max 30 st (Ett lag)
Synkroåkare, nybörjare  2-10 Max 30 st (Ett lag)

 

 

Uppdaterad: 10 APR 2018 10:44
Skribent: Anna Sundkvist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
Fax: 08-6996429
E-post: This is a mailto link