Hoppa till sidans innehåll

Ondrej Spiegl


Född i Österrike, uppväxt under några år i Tjeckien och numera svensk medborgare.

Ondrej Spiegls resa till den svenska landslagseliten har gått genom halva Europa.

- Jag började åka redan när jag var 2-3 år, i Salzburg, Österrike. Jag fortsatte att åka när vi flyttade till Tjeckien, när jag var fem, berättar Ondrej Spiegl för Skatesweden.se och fortsätter:

- Mitt första minne är att jag står på en gammal och sliten ishockeyrink, med dålig is, i Tjeckien. Jag var ungefär 5-6 år och tyckte att det var roligt, även om förhållandena inte var de bästa. Därför fortsatte jag att åka mycket och ofta.

När Ondrej var sju år flyttade familjen till Sverige och landade i Uppsala. Några år senare flyttade familjen vidare till Växjö för att slutligen stanna i Eskilstuna, där Ondrej nu tävlar för Eskilstuna IK, Konståkning.

Vid 12-13 års ålder började han träna på allvar. Dels för att det var roligt, dels för att ”det var många tjejer på träningarna!”. Sedan har det gått fort. Hans talang upptäcktes snabbt av Svenska Konståkningsförbundet och Ondrej hamnade följaktligen i juniorlandslaget.

- Jag har alltid tyckt om att träna, men jag gillar ännu mer att tävla. Det är det som driver mig, säger Ondrej Spiegl som pluggar sista året på gymnasiet och gärna spelar fotboll med kompisarna, eller bara umgås med dem,  när han inte tränar för att bli bättre som konståkare, vilket han gör cirka 16 timmar i veckan under säsong.

JSM-guld de två senaste åren och tvåa i Nordiska Mästerskapen, Nordics, för juniorer 2010 är hans främsta meriter.

- Min styrka är min jämnhet, jag är ganska bra på många av momenten. Det jag främst behöver förbättra är hoppen. Det jag tränar på mest nu är att klara en trippel Axel. Det kräver lite mer fart och rotation, men jag är nära, bland annat hade jag ett riktigt bra försök på träning för ett par veckor sedan.

Pappa Alan, själv framgångsrik åkare som ung, tränar Ondrej. Hur det är att ha sin pappa som tränare säger den 165 centimeter långe framtidsmannen så här:

- Ibland är det hårt, men jag börjar bli van. Det är bättre än att ha sin pappa som tränare, än andra. Pappa vet hur hårt han kan driva mig, och han är duktig på att få ut maximalt av mig.

Det kortsiktiga målet är att bli uttagen till JVM i vår, och att göra bra ifrån sig där. Men då behöver han, enligt egen utsago, bli bättre på framför allt hoppen. Landslagskollegan Alexander Majorov är Ondrej Spiegls främsta förebild bland de svenska åkarna:

- Han åker med bra energi och hoppar bra. Jag försöker få till samma energi som Alexander i min åkning.

Det långsiktiga målet är att kvalificera sig för OS 2018.

- Nästa OS är nog för tidigt, men 2018 hoppas jag vara med. För att klara det behöver jag mer fart och energi i åkningen, och klara fler svåra hopp.

Under tiden fortsätter han att träna hårt - och plugga på gymnasiet. Men när kompisarna har gångavstånd till skolan, har Ondrej lite längre. Han går i gymnasiet i Tjeckien, och pendlar med jämna mellanrum.


RÖSTER OM ONDREJ SPIEGL

”Ondrej är väldigt bra på att anta utmaningarna i livet, inte bara på isen. Han har en offensiv stil även när det gäller att åka skidor, snowboard, eller köra bil.”         

- Alan Spiegl, pappa och tränare


”Ondrej är en fantastiskt rolig och glädjerik person både innanför och utanför sargdörrarna. Han har även förmågan att kunna skapa rätt teamspirit inom den svenska landslagsgruppen, när det behövs. Han är dessutom bra på att kunna fokusera när det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt”

- Alexander Majorov, landslagskollega

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:14 Skribent: Thomas Björn
EM_knapp-biljett_150x226

 
Svenska Konståkningsförbundet
 
 
 
 
EM2015 vit bakgrund
  
  
 

 Jämlik Ishall

 
 Städa Sverige
 
 
 
Konståkningen Vill 2013-2014
Sponsorsnurra 2012
 
 
Kontakta förbundet
 
Svenska Konståkningsförbundet
Idrottens Hus
SE-114 73 STOCKHOLM
 
Besöksadress: Södra Fiskartorpsvägen 15 A-H
 
Tel: +46 (0)8-699 60 00
Fax: +46 (0)8-699 64 29
This is a mailto link
 
Bankgiro: 5892-9472
 
  
 
 
 

Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link