Hoppa till sidans innehåll

Ishall för träning


Konståkning är en komplex idrott som ställer höga krav på fysisk förmåga och mental styrka. Det är en utpräglad tekniksport som kräver mycket övning på såväl is som på mark för att bemästra hopp, piruetter och steg. 

En mycket stor del av konståkarens träningsmängd sker på is, ofta till musik varför en optimerad musikanläggning för konståkningens behov är ett mycket viktigt redskap. Konståkning är en åretruntidrott med en tävlingssäsong som löper från slutet av augusti till april. Detta innebär att behovet av träningstid på is är ca 11 månader per år för att åkarna ska hinna förbereda sig inför kommande säsong.

Fysträning/off-iceträning är en väldigt viktig del av konståkning som idrott och det bör finnas förutsättningar att bedriva denna typ av träning i anslutning till isytan, i en lokal anpassad för fysträning, en sporthall eller en uppvärmningsyta. Övriga ytor av vikt för en god träningsmiljö är omklädningsrum, förråd och föreningslokaler.

Hur ser förutsättningarna för träning ut i er ishall?
(Detta är några av de viktigaste punkterna att checka av.)

  • Är isytan 30 m x 60 m, halltemperaturen lägst 7 grader Celsius och istemperaturen -4 till -5 grader Celsius?
  • Finns det en musikanläggning med möjlighet för uppspelning från CD-skiva, dator eller mobil enhet?
  • Kan musikanläggningen manövreras från isytan vid träning?
  • Finns högtalare placerade över hela isytan för fullgod ljudåtergivning för åkaren?
  • Finns det en hoppsele/fallskydd? Hoppsele/fallskydd används på alla nivåer i alla utvecklingsstadier samt vid verksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.
  • Finns det speglar? Med hjälp av speglar kan utövaren kontrollera att rörelser utförs på ett korrekt sätt (jfr balett, dans mfl).
  • Finns det ytor för uppvärmning, nedjoggning och träning på mark?
  • Är ytan/ytorna utrustade med mjukt golv (ej betonggolv), finns utrustning som balettstång,speglar, stänger, vikter, motionscyklar mm?
  • Finns det omklädningsrum och förråd?

Använd menyn till vänster för att läsa mer om Svenska konståkningsförbundets rekommedationer om antal träningstimmar på is, träningsspecifika förutsättningar för konståkning i en ishall och vilka hjälpmedel som kan bidra till att optimera en god och utvecklande träningsmiljö på både is och mark. Du kan även ladda ner Ishall på lika villkor till höger.  

Uppdaterad: 17 SEP 2018 14:28 Skribent: Anna Sundkvist
Epost: Adressen Gömd

För mer info -
ladda ner 
våra guider,
broschyrer 
och lathundar:

Ishall på lika villkor

Lika spelregler i ishallen

 Postadress:
Svenska Konståkningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996429
E-post: This is a mailto link